BELA KUĆA OPREZNA PO PITANJU KIJEVA: Pružiće im podršku ali u jednu stvar ne žele da se MEŠAJU!
Džen Psaki, Foto: Profimedia

podrška kijevu

BELA KUĆA OPREZNA PO PITANJU KIJEVA: Pružiće im podršku ali u jednu stvar ne žele da se MEŠAJU!

Kremlj je kasnije izrazio sumnju da će Ukrajini članstvo u Alijansi nešto doneti

Objavljeno:

SAD pružaju podršku Kijevu, ali odluka o stupanju Ukrajine u NATO se nalazi u kompetenciji rukovodstva Severnoatlanske Alijanse, izjavila je na redovnom brifingu predstavnica Bele kuće Džen Psaki.

- To (članstvo u NATO) je neko vreme bila težnja Ukrajinaca. Već dugo vremena razgovaramo o ovoj želji Ukrajine. Snažno je podržavamo, sarađujemo sa njom i radimo na odbijanju akcija koje je destabilizuju - rekla je ona.

- Međutim, o tome će odluku doneti NATO - zaključila je Psaki.

Ona je dodala da Vašington razgovara sa Kijevom i o rastu napetosti na istoku zemlje i kršenjima prekida vatre koji su učestali.

Ranije je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski u razgovoru sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom da je najaktuelnije pitanje za Kijev dobijanje akcionog plana za članstvo u NATO.

- Želimo da reformišemo našu vojsku i vojni sektor, ali se Rusija ne može zadržati samo reformama. NATO je jedini način da se okonča rat u Donbasu. Akcioni plan za članstvo bi bio pravi signal za Rusiju - rekao je Zelenski.

Kako se navodi, Zelenski je informisao generalnog sekretara NATO-a da "Rusija dovlači trupe na granicu sa Ukrajinom i povećava njihov stepen gotovosti za ofanzivu".

Kremlj je kasnije izrazio sumnju da će Ukrajini članstvo u Alijansi nešto doneti.

- Duboko sumnjam da će to nekako pomoći Ukrajini da reši unutrašnje probleme. Mislimo da će to još više pogoršati situaciju - rekao je novinarima portparol Kremlja, komentarišući reči Zelenskog.

(Espreso/Sputnjik)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.