NAVALJNI ZATVORSKU KOLONIJU UPOREDIO SA KONCENTRACIONIM LOGOROM: Kako izgledaju SUROVI ruski zatvori? (VIDEO)
Zatvor, Foto: Printscreen/YouTube/Hi sky

otkriveno

NAVALJNI ZATVORSKU KOLONIJU UPOREDIO SA KONCENTRACIONIM LOGOROM: Kako izgledaju SUROVI ruski zatvori? (VIDEO)

Navaljni je ranije zatvorsku koloniju uporedio sa koncentracionim logorom, gde se zatvorenici ne tretiraju kao ljudi

Objavljeno:

Najpoznatiji ruski opozicionar Aleksej Navaljni, koji je poslat da služi kaznu u u zatvoru u mestu Pokrov, u Vladimirskoj oblasti, poznatom po strogom režimu, a udaljenom 100 kilometara severoistočno od Moskve, prebačen je u medicinsku ustanovu radi lečenja od moguće respiratorne infekcije i testiran je na koronu.

Navaljni se na Instagramu naveo da su tri zatvorenika sa njegovog odeljenja hospitalizovana zbog tuberkuloze i našalio se da bi to možda bilo olakšanje za njega.

"Ako sam zakačio tuberkulozu, to će mi možda skrenuti misli sa bola u leđima i utrnulih nogu. Bilo bi lepo", naveo je Navaljni.

Navaljni je ranije zatvorsku koloniju uporedio sa koncentracionim logorom, gde se zatvorenici ne tretiraju kao ljudi.

"Kamere su svuda, svi vas gledaju i reaguju i na najmanje kršenje pravila. Mislim da je neko gore pročitao Orvelovu '1984' i pomislio 'Ovo je baš kul, hajde da uradimo ovo. Edukaciju kroz dehumanizaciju", naveo je Navaljni.

Navaljni je rekao da, iako nije video nikakve dokaze nasilja u koloniji o čemu su svetski mediji pisali nakon što je aktivista Konstantin Kotov ispričao svoja iskustva, veruje da nasilja i brutalnosti ima po stavu zatvorenika.

Za sada se ne zna gde se nalazi medicinska ustanova u koju je Navaljni prebačen iz jednog od najstrašnijih zatvora u Rusiji.

Rusija je, inače, jedna od zemalja sa najviše zatvora. Stotine hiljada zatvorenika je pod nadzorom široko razgranatog Federalnog kaznenog sistema (FSIN) koji Moskva koristi za nametanje kontrole nad društvom i utvrđivanje sistema vlasti.

Odsustvo veće transformacije zatvorskog sistema, čije institucije i pravila ponašanja sežu još do sovjetskih gulaga, dovelo je do toga da su zatvori u Rusiji u lošem stanju, sa infrastrukturom koja se raspada, endemskom korupcijom i surovim uslovima. Ovo su neki od najozloglašenijh zatvora u Rusiji:

Crni delfin

Sasvim sigurno najpoznatiji, i najjeziviji zatvor u Rusiji je “Crni delfin”, smešten na granici sa Kazahstanom. Crni delfin je “dom” najbrutalnijim kriminalcima Rusije, uključujući serijske ubice, kanibale i teroriste. Kako je jedan čuvar rekao Nacionalnoj geografiji, jedini način da se pobegne iz ovog zatvora je smrt.

Zatvor je nezvanično ime dobio po statui crnog delfina koja je postavljena ispred zatvora i koju su napravili zatvorenici. Oko 700 zatvorenika koliko ih u proseku ima u zatvoru ubilo je više od 3.500 ljudi, u proseku pet po osobi.

Zbog toga što u njemu zatvorenici služe doživotne kazne zatvora, bez mogućnosti pomilovanja, a reč je o ljudima koji su na najgore moguće načine ubijali, osuđenici su pod stalnom prismotrom i žive u malim kavezima koje sa tri strane imaju rešetke, a sa četvrte zid. Po dvojica zatvorenika dele ćeliju od četiri kvadratna metra, a čuvari ih obilaze svakih 15 minuta.

Zatvor nema dvorište i sva vežbanja i šetnje se obavljaju u posebnoj ćeliji. Dok zatvorenici šetaju, čuvari im proveravaju ćelije u potrazi za prokrijumčarenom robom. Ne postoji restoran u zatvoru, hrana – supa i hleb – se služi zatvorenicima u ćelijama.

Čeboksari zatvor

Veruje se da je ovo najstariji zatvor u Rusiji. Prvobitno sagrađen od drveta po nalogu Ivana Groznog 1555. godine, istovremeno je bio i drveni “kremlj”, tvrđava koja je sagrađena kako bi simbolizovala prisustvo moskovskog cara u ovim delovima zemlje i služila kao podsetnik tatarskim plemenima da ostanu mirni. Lokalne poglavice ali i kriminalci zatvarani su u Čeboksari zatvoru.

Onda je 1646. godine zatvor podignut od kamena, sa 82 centimetra debelim zidovima. Ime Čeboksari zamak zatvor dobio je 1871. godine i sada je najstariji zatvor u Rusiji koji je i dalje u funkciji i dalje na istom mestu, sada u centru grada. Zanimljivo je i da niko nikada nije pobegao iz ovog zatvora, zbog čega ga često zovu i "ruski Alkatraz" po čuvenom zatvoru na ostrvu blizu San Franciska.

Matroskaja tišina

Ime ovog moskovskog zatvora ima interesantnu istoriju. Ulica gde se nalazi zatvor takođe se zove “Matroskaja tišina”, odnosno “Mornarska tišina”. Još od vremena Petra Velikog, mornari bi odsedali duž obala reke Jauce gde je 1771. godine podignut hostel za veterane ruske flote. Psihijatrijska bolnica podignuta je u blizini pa je ulica bila prekrivana senom da konji i kočinje ne bi stvarali buku i tako uznemiravali i veterane i bolesnike.

Zatvor, osnovan 1775. godine, je prvobitno bio pritvor, odnosno institucija gde su mentalno poremećeni zločinci čuvani, zajedno sa bludnicima i pijancima. Pritvorska jedinica prenamenovana je u zatvor 1870.

U periodu od 1918. do 1945. godine zatvor je bio namenjen maloletnicima a onda je 1946. ponovo postao zatvor “za odrasle”. U periodu od 1949. do 1953. delovi zatvora korišćeni su za čuvanje nacista uhvaćenih u Drugom svetskom ratu. Trenutno zatvor funkcioniše kao pritvor pred suđenje i u njemu se nalazi 1700 osuđenika.

Kada stražari sprovode zatvorenike kroz zatvorske hodnike – naročito ako su zatvorenici neke istaknute ličnosti – pucketariju prstima ili ključevima kao da su kastanjete kako bi upozorili kolege da dolaze. Cilj je zadržati ljudski kontakt na apsolutnom minimumu.

Matroskaja tišina ima mnogo nadimaka, ali su najpoznatiji “fabrika slavnih” i “Kremlj centrala”. Matroskaja tišina je, zapravo, mesto na koje ruski lider Vladimir Putin sklanja svoje protivnike, pišu opozicioni mediji.

Iz ovog zatvora je Navaljni poslat u zatvorsku koloniju IK-2 u mestu Pokrov u Vladimirskoj oblasti, jedan od najstrožih ruskih zatvora.

“Moram da priznam da je ruski zatvorski sistem uspeo da me iznenadi. Nisam mislio da može da se izgradi koncentracioni logor na 100 kilometara od Moskve”, napisao je Navaljni na Instagramu.

Centralni zatvor Vladimir

Ovaj zatvor je podignut u Vladimiru 1783. godine u vreme vladavine Katarine Velike. Prvobitno je bio namenjen sitnim kriminalcima da bi 1906. postao centralni zatvor, dobro utvrđen i čuvan.

Od 1921. godine Vladimir su koristili sovjeti za političke zatvorenike a potom je bio u rukama državne bezbednosti NKVD u periodu od 1929. do 1953. Tu su čuvani najopasniji i najvažniji zatvorenici i iz njega niko nikada nije pobegao.

Zatvor Kresti

Zgrada ovog zatvora u Sankt Peterburgu izgrađena je u obliku krstova, otuda je i dobio ime. Zatvor ne radi od 2017. a zatvorenici su prebačeni u drugi zatvor u Peterburgu.

Zatvor je veoma poznat u ruskoj kulturi i istoriji. Osnovan je 1868. godine. Prema legendi, zgrade su podigli osuđenici koji su kasnije i smešteni u ćelije. Prvobitno je bio sagrađen za 1.150 zatvorenika da bi posle revolucije 1905. godine bio namenjen političkim zatvorenicima, uključujući Lava Trockog, Anatolija Lunačarskog i Leva Kameneva.

Jedno od surovih pravila u ovom zatvoru bilo je da se zatvorenicima ujutru podižu kreveti i spuštaju tek uveče, da ne bi odmarali tokom dana. Takođe, zatvor je često bio prenaseljen sa po 18 zatvorenika u malim ćelijama koji su naizmenično spavali.

Bonus video:

05:57

BAŠTE PUNE: Beograđani se uželeli kafića i lepog vremena!

(Espreso/Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.