DETE (7) STAVILA NA POSEBAN REŽIM ISHRANE ZBOG GOJAZNOSTI: Devojčica i dalje PATI zbog onoga što je prošla! (VIDEO)
Dara Lin Vejs, Foto: Printscreen/Youtube

stalna borba sa samopouzdanjem

DETE (7) STAVILA NA POSEBAN REŽIM ISHRANE ZBOG GOJAZNOSTI: Devojčica i dalje PATI zbog onoga što je prošla! (VIDEO)

Bila je visoka 134 centimetra, a teška oko 44 kilograma, što ju je svrstalo u kategoriju debeljuca za njen uzrast

Objavljeno:

Tinejdžerka čija je mama napisala viralni članak o tome kako ju je sa sedam godina stavila na poseban režim ishrane zbog gojaznosti, kaže da i dalje pati zbog onoga kroz šta je prošla kao dete i u stalnoj je borbi sa samopouzdanjem.

Beti Kovi-Vejs (17) bila je na dijeti kao dete, a njena majka Dara Lin Vejs podelila je to iskustvo za američki "Vog". Tekst je u vreme objavljivanja, kada je Beti imala osam godina, izazvao žestoke reakcije drugih roditelja koji su majku nazvali „narcisoidnom“ i optužili da je „osramotila“ svoju kćerku zabranjujući joj da jede.

Sedmogodišnjakinja sa dijagnozom "gojazna"

Kada je imala sedam godina, Beti je lekar rekao da je gojazna. Bila je visoka 134 centimetra, a teška oko 44 kilograma, što ju je svrstalo u kategoriju debeljuca za njen uzrast.

Njena majka je rešila da uzme stvar u svoje ruke, što je potom, godinu dana kasnije objavila u "Vogu". Odluku o restriktivnom režimu ishrane kom je podvrgla devojčicu opisala je kao „praktičnu, ali nekonvencionalnu i kontroverznu“. Naime, majka je lišila devojčicu večere kad je otkrila da joj je dato "700-800 dodatnih kalorija“ tokom festivala Dana francuske baštine u školi.

- Znala sam da je unosila više nego dovoljno hrane da preživi ostatak dana. Dete koje pojede 700-800 dodatnih kalorija tokom ručka neće umreti od gladi ako ne dobije večeru - napisala je Dara Lin.

Takođe je prepolovila sve Betine večere i zabranila joj je da ikada pojede desert. Jednom prilikom bacila joj je napitak u kantu kad je videla da je konobar dodao krem.

Nakon što je Beti tokom godine izgubila 7,2 kilograma, njena majka je rekla da "borba očigledno nije gotova".

- Beti shvata da, baš kao što neka deca imaju astmu, njena težina je nešto o čemu će možda uvek morati da razmišlja - izjavila je Dara.

Betina zabrinutost zbog težine i večita borba

Tinejdžerka, koja je primljena na Jejl, rekla je da oseća krivicu što njeno samopouzdanje toliko zavisi od toga kako njeno telo izgleda i oseća se bolje kada je mršavija.

Dodala je kako su tokom odrastanja deca u njenoj školi bila zlobna. Prisetila se dana kada ju je njen „najbolji prijatelj“ nazvao „debelom svinjom“ - incident koji joj je izazvao traumu.

Rekla je da joj je kao detetu fotografisanje za "Vog" bilo „zabavno i glamurozno iskustvo", ali ubrzo je bila preplavljena pažnjom o svom telu.

Iako zbog majčine odluke nije mogla da uživa u hrani kao mala, Beti ističe da nikada nije sumnjala u njene dobre namere.

- Izgubila sam 16 kilograma u narednoj godini posle započete dijete zbog zdravijeg plana ishrane - komentariše Beti.

Mama tvrdi da nije osramotila svoju kćerku

U međuvremenu, Dara Lin je napisala knjigu. U intervjuu datom tim povodom rekla je da joj je glavna briga bilo zdravlje njene kćerke i da je tada postupila po savetu dobijenom od svog lekara.

Rekla je da ne oseća da je to iskustvo "sramotno" za njenu kćerku i dodala da su se dogovarale šta sme da jede na proslavama.

- Ako bi prišla stolu i uzela dezert, podsetila bih je da to ne radi. Govorila sam joj da smo već pričale na tu temu i da bi trebalo da se pridržava dogovora - prokomentarisala je Betina mama.

Kakav je vaš stav o ovoj temi? Ko je u pravu - mama ili devojčica? Podelite sa nama kroz komentare.

Bonus video:

00:15

POBEDIMO KORONU! Grad Beograd i Božidar Jukić pozivaju sve da se VAKCINIŠU

(Espreso/Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.