IZJAVA 103 ADMIRALA ŽESTOKO JE POGODILA ERDOGANA: Veoma napeto u Turskoj
Redžep Erdogan, Foto: Printscreen

TURSKA

IZJAVA 103 ADMIRALA ŽESTOKO JE POGODILA ERDOGANA: Veoma napeto u Turskoj

Činjenica da je otvorena rasprava o povlačenju iz sprazuma u Montreju kao deo razgovora o izgradnju Istanbulskog kanala koji bi trebalo da premosti saobraćaj kroz Bosfor i Dardanele dočekana je sa zabrinutošću

Objavljeno:

Izjava koju su potpisala 103 turskih admirala u penziji izazvala je danas oštre reakcije državnih zvaničnika u Ankari koji su je povezali s prethodnim pokušajima vojnog puča.

Admirali su kritikovali predlog da se Turska povuče iz međunarodnog sporazuma iz Montreja, postignutog još 1936. godine, kojim je regulisan brodski saobraćaj kroz moreuze Bosfor i Dardaneli koji povezuju Sredozemno sa Mramornim i Crnim morem.

Potpredsednik Turske Fuat Oktaj uporedio je izjavu admirala sa "zviždukanjem uplašpne kukavice na groblju", a potpredsednik vladajuće stranke Pravde i razvoja Numan Kurtulus nazvao je potpisnike "zaljubljenicima u staru Tursku koji sebe vide iznad volje nacije", prenosi AP.

"Činjenica da je otvorena rasprava o povlačenju iz sprazuma u Montreju kao deo razgovora o izgradnju Istanbulskog kanala (koji bi trebalo da premosti saobraćaj kroz Bosfor i Dardanele) dočekana je sa zabrinutošću. Smatramo da je neophodno da se suzdržimo od razgovora o povlačenju iz sporazuma u Montreju jer je taj akt značajno mesto u održanju Turske", poručili su penzionisani turski admirali.

Ibrahimm Kalin, predstavnik predsednika Turske Redžepa Taipa Erdogana, oceino je da izjava pezionisanih admirala evocira period "vojnih udara" i čini da oni izgledaju "smešno i patetično".

U reakciji iz Ministarstva odbrane Turske se kaže da oružane snage ne mogu da se koriste "kao oruđe za pohlepu, ambicije i lične ciljeve onih koji nemaju nikakve dužnosti, niti odgovornost".

Bonus video:

00:16

POBEDIMO KORONU! Grad Beograd i Tihomir Stanić pozivaju sve da se VAKCINIŠU

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.