SKORO SVI STRANCI NAPUSTILI SEVERNU KOREJU: Poznat je i UZROK
Foto: EPA / KCNA

SEVERNA KOREJA

SKORO SVI STRANCI NAPUSTILI SEVERNU KOREJU: Poznat je i UZROK

Ambasada je u svojoj objavi iznela da su granice Severne Koreje zaključane već mesecima

Objavljeno:

Strane diplomate i humanitarni radnici poslednjih meseci masovno su pobegli iz Severne Koreje zbog nestašice robe i velikih ograničenja u svakodnevnom životu koja su nametnuta kako bi se zaustavilo širenje korona virusa, navodi ruska ambasada u Pjongjangu.

CNN prenosi da je ambasada u saopštenju na svojoj zvaničnoj Fejsbuk stranici navela da u Severnoj Koreji sada ima samo 290 stranaca, i među njima samo devet ambasadora i četiri otpravnika poslova. Svo strano osoblje koje radi i za NVO i humanitarne organizacije napustilo je zemlju.

Ambasada je u svojoj objavi iznela da su granice Severne Koreje zaključane već mesecima kao deo napora režima Kim Džong Una da se pandemija kovid-19 ne proširi na ovu zemlju, što je uz veoma stroge mere imalo za posledicu nedostatak neophodne robe, uključujući lekove i prehrambene proizvode.

CNN prenosi i da je pre pandemije kovid-19 Rusija imala jedno od najvećih diplomatskih predstavništava u Severnoj Koreji, ali da je prisustvo članova ruske misije u poslednje vreme sve manje.

I napuštanje Severne Koreje je u ovom trenutku prilično teško. U februaru je nekoliko ruskih diplomata provelo više od jednog dana pokušavajući da napusti zemlju.

Rojters je tada preneo da je grupa diplomata putovala 32 sata vozom i dva sata autobusom iz Pjongjanga do granice, da bi se zatim ukrcali na železnička kolica koja su gurali oko kilometar preko granice.

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.