DUG PUT POLNE RAVNOPRAVNOSTI IDE UNAZAD: Potrebno čak 136 godina da se premosti jaz, zna se i glavni razlog! (FOTO)
Globalni jaz među polovima, Foto: Profimedia

JAZ MEĐU POLOVIMA

DUG PUT POLNE RAVNOPRAVNOSTI IDE UNAZAD: Potrebno čak 136 godina da se premosti jaz, zna se i glavni razlog! (FOTO)

Potrebno vreme se sada predviđa na 136 godina

Objavljeno:

Na osnovu trendova iz 2020. godine, nije se očekivalo da će globalni jaz među polovima biti zatvoren barem još 100 godina. Prema najnovijim procenama Svetskog ekonomskog foruka (WEF) za 2021. godinu, svet sada ide unazad na dugom putu ka polnoj ravnopravnosti.

Potrebno vreme se sada predviđa na 136 godina.

Koji je glavni razlog za to?

Sadia Zahidi, generalni direktor i šef VEF-ovog Centra za novu ekonomiju i društvo piše: "Pandemija korona virusa podigla je nove prepreke u izgradnju inkluzivnih i prosperitetnih ekonomija i društva. Postojeće razlike u polovima pojačele su asimetričnu krizu među muškarcima i ženama, iako su žene bile na čelu upravljanja krizom kao osnovni radnici".

Kada posmatramo određene aspekte jaza, postaje jasan najveći faktor trenutne razlike. Prema Svetskom ekonomskom forumu biće potrebno 268 goduna da se zatvori ekonomski jaz među polovima - disparitet koji se već povećao prošle godine zbog: "Nedostatka napretka u zatvaranju jaza u ekonomskom učešću i mogućnostima".

Sa pozitivnije stranje, po sadašnjoj stopi, izgleda da će se obraznovni jaz gotovo u potpunosti smanjiti u roku od 14 godina. Iako se i ovo povećalo za dve godine od poslednje procene.

Infographic: Moving Backwards on the Long Road to Gender Equality | Statista You will find more infographics at Statista

Bonus video:

00:20

POBEDIMO KORONU! Grad Beograd i Bule Goncić pozivaju sve da se VAKCINIŠU

(Espreso/statista.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.