STRAVIČNI DETALJI! JEZIVA ISPOVEST LEKARA IZ BRAZILA: Skidali ljude sa respiratora, ručno im pumpali vazduh u pluća
Bolnica, Foto: EPA / Tamas Kovacs

strašno

STRAVIČNI DETALJI! JEZIVA ISPOVEST LEKARA IZ BRAZILA: Skidali ljude sa respiratora, ručno im pumpali vazduh u pluća

Smeštamo ih i u hodnike jer nema više mesta

Objavljeno: 12:08h

Brazil obara rekorde po broju obolelih i umrlih od korona virusa, zdravstveni radnici u ovoj zemlji jedva se nose sa situacijom. Jedna sestra u Sao Paulu morala je da asistira u skidanju starijeg pacijenta sa respiratora, znala je da bi to mogla da mu bude smrtna kazna, jer ih nemaju dovoljno. Njen kolega prisetio se kako je jurio da pacijentima na intenzivnoj nezi pumpa vazduh u pluća jer je došlo do kvara.

Luis je bolničar koji radi u bolnici u Sao Paulu. Po dolasku u smenu, jedva je stigao da se presvuče kada je dobio poziv o kvaru na opremi za kiseonik. Bilo je zaliha kiseonika, ali on nije stizao do pacijenata, zbog čega je počela borba da se kiseonik nabavi sa drugih mesta.

- Dao sam im dve boce sa kiseonikom koje sam imao u vozilu. A onda sam kontaktirao svoje sedište da vidim ima li još kola hitne pomoći koja bi mogle da daju svoje cilindre. Ali to još uvek nije bilo dovoljno. Zato smo krenuli u drugu bolnicu po još boca sa kiseonikom. Vratili smo se sa još 8 boca i bila je luda žurba da ih instaliramo i pokušamo da premestimo pacijente - opisao je Luis.

On je dodao kako su uspeli da neke pacijente prebace, ali, nažalost, bilo je i smrtnih slučajeva.

- Izgubili smo živote, ne znam da vam kažem koliko. Pre nego što smo nabavili kiseonik, osoblje je počelo ručno da upumpava vazduh u pluća pacijenata. To je bilo pretužno, kao u ratu. Tužno je ovo što se događa u našoj zemlji. Nije to bio samo jedan dan, tako je svaki dan - rekao je Luis za CNN.

Luis je rekao kako je i on preležao kovid, da i dalje oseća simptome, ali mora da radi.

Koliko je situacija teška govori još jedan radnik u hitnoj pomoći, koji kaže da su prostoriju u kojoj drže lekove morali da pretvore o odeljenje, jer nemaju više slobodnih kreveta za pacijente.

- Smeštamo ih i u hodnike jer nema više mesta. Čim jedan pacijent ode, već imamo dvoje ili troje koji čekaju krevet. Situacija je veoma teška - rekao je radnik koji je želeo da ostane anoniman.

On kaže da se ni u prvom talasu korone nisu suočili sa ovim sa čime se suočavaju danas.

- To je apsurdan broj slučajeva i ne samo starijih ili ljudi sa komorbiditetima, ima puno mlađih ljudi, od 28 do 40 godina, koji imaju teško stanje i moraju da budu intubirani - i, nažalost, i njihove živote gubimo zbog korone - rekao je on.

On je dodao kako su izgubili ženu (30) čim je došla na odeljenje, istakavši kako plaši kada gledaš kako bolest brzo ubija nekog ko je kao ti.

- Bilo je situacija kada smo morali da odlučimo između dvoje ljudi: imali smo intubiranog pacijenta koji je već bio na odeljenju 10 dana sa lošim prognozama, bez vidljivih šansi da mu bude bolje i mlađeg pacijenta koji je bio zdrav i nije imao druge bolesti. Nismo imali respirator za mlađeg pacijenta. Zato je doktor morao da odluči da starijeg skine sa respiratora, a da mlađeg intubira - dodao je on.

Prema poslednjih informacijama, stariji pacijent je i dalje živ, ali i pored toga što je to bila teška odluka za doktora, svi su svesni da će to sada biti "normalna" stvar.

Bonus video:

00:20

POBEDIMO KORONU! Grad Beograd i Bule Goncić pozivaju sve da se VAKCINIŠU

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.