NOVI ZELAND ŽELI NEZAVISNO DA ANALIZIRA IZVEŠTAJ SZO O POREKLU KORONA VIRUSA: 13 zemalja izrazilo zabrinutost
ilustracija, Foto: Profimedia

pre bilo kakvog komentara prvo ide ovo...

NOVI ZELAND ŽELI NEZAVISNO DA ANALIZIRA IZVEŠTAJ SZO O POREKLU KORONA VIRUSA: 13 zemalja izrazilo zabrinutost

U saopštenju ministarstva se još navodi da naučni stručnjaci sa Novog Zelenda trenutno analiziraju izveštaj

Objavljeno:

Novi Zeland je saopštio danas da želi nezavisno da analizira izveštaj Svetske zdravstvene organizacije (SZO) o poreklu novog koronavirusa pre nego što o njemu da komentar.

Rojters prenosi da je trinaest zemalja, uključujući partnere Novog Zelanda iz obaveštajnog saveza "Pet očiju", SAD, Britaniju, Australiju i Kanadu, izrazilo sumnju na izveštaj SZO rekavši da je zakasnio i da se zasniva na nepotpunim podacima, a Novi Zeland koji je pozvan da potpiše zajedničku izjavu sa tim zemljama, to nije učinio.

- Novi Zeland je upoznat da su države članice saveza izrazile brojne zabrinutosti na izveštaj SZO, ali želimo da sprovedemo nezavisnu analizu kako bismo bili sigurni da problem razumemo s naučne strane pre nego što iznesemo bilo kakav komentar, saopštilo je Ministarstvo inostranih poslova Novog Zelanda za agenciju u odgovoru na komentar.

U saopštenju ministarstva se još navodi da naučni stručnjaci sa Novog Zelenda, koji su u potpunosti angažovani na širem odgovoru na pandemiju Kovid 19, trenutno analiziraju izveštaj.

Rojters prenosi da je odsustvo Novog Zelanda u zajedničkoj izjavi izazvalo kritike jednog dela naučne zajednice koji su postavili pitanje da li je država ovim potezom želela da izbegne negativnu reakciju Kine koja je trenutno najveći trgovinski partner Novog Zelanda, sa godišnjom razmenom većom od 22,3 milijarde dolara.

Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je agenciji da nije bilo nikakvog pritiska da se ne oglasi po ovom pitanju i da je odluka Novog Zelanda da se ne pridruži nijednoj izjavi doneta samostalno.

Agencija navodi da je Novi Zeland takođe odbio da podrži i neke druge zajedničke izjave sa svojim partnerima "Pet očiju" o Kini, ali je sa Australijom prošle nedelje izdao saopštenje o kršenju ljudskih prava u kineskom regionu Sinđijang.

Bonus video:

10:02

BRZE VESTI 31.03.2021. 14:55

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.