ZAHUKTAVA SE! KINA OPTUŽIJE SAD DA KUJU ZAVERU PO PITANJU SINĐIJANGA: Cilj je da se izazove haos i spreči razvoj
Lažne optužbe SAD, Foto: EPA-EFE/Alex Plavevski

pršti sve

ZAHUKTAVA SE! KINA OPTUŽIJE SAD DA KUJU ZAVERU PO PITANJU SINĐIJANGA: Cilj je da se izazove haos i spreči razvoj

On je naglasio da u sektoru proizvodnje pamuka u Sindjijangu ne postoji "prisilan rad"

Objavljeno:

Kina je optužila SAD i zapadne zemlje za lažne optužbe o prisilnom radu u Sinđijangu koje su, kako tvrdi, deo velike zavere sa ciljem da se izazove haos i spreči razvoj Kine, prenela je danas Kineska medijska grupa (CMG).

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Kine Džao Lidjijen odbacio je kao neutemeljene komentare povodom toga što su "kineski gradjani spontano bojkotovali strane kompanije koje su donele odluke da ne koriste pamuk iz Sinđijanga" rekavši da pojedinci u SAD "stigmatizacijom pamuka iz Sinđijanga, ozbiljno štete tom proizvodnom sektoru i pokušavaju da izazivaju konfrontaciju vlade i gradjana Kine.

On je naglasio da u sektoru proizvodnje pamuka u Sindjijangu ne postoji "prisilan rad".

"Uzgajivači pamuka ostvaruju visoku zaradu, oni su na osnovu jednakosti, dobrovoljnosti i dogovora potpisali ugovore o uzgoju pamuka i pri tome ne postoji nikakav prisilan rad. Prema zvaničnim podacima, stopa mehanizacije pri ubiranju pamuka u Sindjijangu u prošloj godini dostigla je 70 odsto, uzgajivači mogu preko mobilne aplikacije da naruče usluge branja pamuka", rekao je portparol.

Džao je optužio "malu grupu zemalja i pojedinaca" da izmišljaju "priče o takozvanom prisilnom radu".

"Američke klevete na račun vlade Kine i manipulacija iza zavese me podseća na govore bivšeg američkog državnog sekretara Kolina Pauela i bivšeg pukovnika kopnenih snaga Lorensa Vilkersona, održane u avgustu 2018. u Institutu Ron Pol...To govori u prilog tome da zapadne zemlje na čelu sa SAD kuju šokantnu veliku zaveru po pitanju Sindjijanga. One pokušavaju da prave haos u Sindjijangu kako bi sprečile razvoj Kine. Njihova kleveta na račun pamuka iz Sindjijanga je deo njihove zavere", podvukao je Džao.

On je rekao da je kinesko tržište uvek otvoreno, daKina stalno radi na stvaranju povoljnog poslovnog okruženja za strane kompanije i pozdravlja njihova ulaganja u zemlji.

"Nadam se da će relevantne kompanije poštovati kineske zakone i propise i da neće poslužiti kao instrumenti pojedinih političkih snaga", rekao je portparol Džao.

Bonus video:

03:41

AMERIČKA SPOLJNA POLITIKA U PRETHODNE ČETIRI GODINE: Evo šta je obeležilo i kakvu je politiku Tramp vodio! (KURIR TELEVIZIJA)

(Espreso / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.