PESKOV NABROJAO DRŽAVE SA KOJIMA JE RUSIJA PRIJATELJ: Ogroman prostor za uzajamno korisnu saradnju!
Dmitrij Peskov, Foto: Printscreen/Youtube

da se zna

PESKOV NABROJAO DRŽAVE SA KOJIMA JE RUSIJA PRIJATELJ: Ogroman prostor za uzajamno korisnu saradnju!

Prema njegovim rečima, takvih zemalja ima mnogo

Objavljeno:

Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov naveo je sa kojim zemljama je Rusija sada prijatelj: Kinom, Indijom, mnogim državama na postsovjetskom prostoru, u Latinskoj Americi i Africi, brojnim evropskim zemljama i većinom zemalja Azijsko-pacifičkog regiona.

„Takvih odnosa je mnogo više. Tu je čitav prostor bivšeg Sovjetskog Saveza, sa izuzetkom Gruzije, Ukrajine i baltičkih zemalja. Imamo odlične odnose sa republikama Zajednice Nezavisnih Država, produbljena je integracija sa zemljama EAEU“, rekao je Peskov u intervjuu za list „Argumenti i fakti“, govoreći o tome koliko Rusija ima „žive“ saradnje i sa kojima je zemlja sada prijatelj.

Peskov je, takođe, nazvao Saveznu državu Rusije i Belorusije važnim integracionim procesom na prostoru bivšeg SSSR-a.

On je dodao da su među prijateljskim zemljama i „latinoameričke zemlje koje pokazuju veliko interesovanje za izgradnju odnosa sa Rusijom. To je niz evropskih zemalja“, nastavio je portparol Kremlja, napominjući da „sa Briselom stvari ne stoje dobro“, ali se bilateralni dijalog sa zemljama-članicama EU nastavlja.

„To su afričke države. One su veoma zainteresovane za razvoj odnosa, što je pokazao nedavni samit Rusija-Afrika. Verovatno je, govoreći o prijateljima, trebalo početi sa Kinom. To je takođe Indija. A dalje se mogu nabrojati skoro sve u Aziji i Pacifičkom regionu. Možda, osim Australije“, precizirao je Peskov.

Prema njegovim rečima, takvih zemalja ima mnogo, a postoji ogroman prostor za uzajamno korisnu saradnju.

Prijatelji među političarima

Među stranim političarima trenutno nema takvih sa kojima bi predsednik Rusije imao takve odnose kao što je imao sa premijerom Italije Silviom Berluskonijem i nemačkim kancelarom Gerhardom Šrederom, rekao je Peskov.

Tokom intervjua Peskov je upitan sa kim od stranih lidera Putin bi mogao, kao sa ruskim ministrom odbrane Sergejom Šojguom, da se vozi po tajgi, ako se ne računaju Berluskoni i Šreder.

„Predsednik je sa njima održavao prijateljske sastanke u različitom formatu. A među sadašnjim političarima nije bilo tako bliskih odnosa ni sa kim“, rekao je portparol Kremlja.

Pri tome je primetio da postoje lideri država sa kojima je predsednik Rusije razvio odnos poverenja.

„Naravno, postoje lideri sa kojima je Putin proveo mnogo vremena. Kao, na primer, sa Si Đinpingom (predsednikom Kine), Modijem (premijerom Indije), Lukašenkom (predsednikom Belorusije) i itd. Mnogo je onih sa kojima su izgrađeni odnosi od poverenja“, zaključio je Peskov.

Bonus video:

02:02

ISTORIČAR ADAMOVIĆ: Treba strepiti posle promene u Beloj kući, vraćaju se omražene ličnosti iz 90-ih (KURIR TELEVIZIJA)

(Espreso / Sputnjik)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.