PETR KELNER OBOŽAVAO EKSTREMNI SPORT: Heli-ski je popularan na Aljasci dok je u pojedinim zemljama ZABRANJEN!
Petr Kelner, Foto: © MAFRA PETR TOPIČ / iDNES.cz / Profimedia

skijanje

PETR KELNER OBOŽAVAO EKSTREMNI SPORT: Heli-ski je popularan na Aljasci dok je u pojedinim zemljama ZABRANJEN!

Rizort u kom je Kelner boravio postoji već skoro dve decenije i nikada se ovakva nesreća nije dogodila

Objavljeno: 13:20h

Čitav svet potresla je vest o pogibiji milijardera Petra Kelnera, najbogatijeg Čeha koji je u Srbiji poznat kao vlasnik Telenora.

Kelner je stradao u subotu kada je pao helikopter na Aljasci, u kojem je bio sa svojim bliskim saradnikom i još četvoro ljudi. Milijarder je kobnog dana krenuo helikopterom iz popularnog rizorta na heli-ski. Helikopter je trebalo da ih prebaci do snegom prekrivenih planina nedaleko od Enkoridža odakle bi se potom vrtoglavom brzinom spuštali ka podnožju.

Kelner je bio zaljubljen u skijanje i snoubord, baš kao i njegov saradnik Bendžamin Larokaj (50) koji je obožavao da snouborduje slobodnim stilom. Njih dvojica su bili česti i dragi gosti u rizortu na Aljasci gde nedelju dana boravka, kako prenose mediji, košta oko 15.000 dolara.

Kobnog dana Kelner se sa Larokajem, Gregom Harmsom koji je vodio biznis heli-skijanja, i dvojicom ski vodiča ukrcao u helikopter i krenuli su ka glečeru Nik, koji je udaljen oko 100 kilometara od najvećeg grada na Aljaski.

Kako se nisu vraćali u rizortu je krenula uzbuna. U međuvremenu je spasilačkim ekipama stigla dojava o mogućem padu letelice i odmah su krenuli da pretražuju teren. Oko 22 sata pronašli su olupinu i u njoj pet tela i ski vodiča koji je bio u teškom stanju.

Na licu mesta zatekli su tela Kelnera (56), njegovog bliskog saradnika Bendžamina Larokaja (50), Gregorija Harmsa (52) iz Kolorada, lokalca Šona Mekmanamija (38) i pilota Zaharija Rasela (33). Povređeni vodič, koji nije imenovan, u kritičnom stanju je prebačen u bolnicu.

Harms je, kako navode mediji, već dugo godina bio u poslu sa heli-skijem. Njegovi saradnici kažu da nije bilo iskusnijeg od njega. Šona Mekmanami je bio iskusan vodič koji je u poslu već deset godina, a goste iz rizorta je predvodio poslednjih pet.

Zahari Rasel je takođe bio iskusan pilot. Niko još ne zna šta je dovelo do pada helikoptera.

Rizort u kom je Kelner boravio postoji već skoro dve decenije i nikada se ovakva nesreća nije dogodila.

"Ova vest nas je sve mnogo pogodila. Čitavu zajednicu. Za 17 godina koliko radimo ovo je prvi put da se nešto ovako dogodilo", saopštli su iz rizorta.

Šta je heli-ski

Heli-ski jeste ekstreman sport koji podrazumeva skijanje ili snoubordin van staze, a na start se, umesto žičarom, dolazi helikopterom. Krajem pedesetih godina prošlog veka helikopteri su korišćeni na Aljasci i u Evropi za pristup udaljenom terenu. Hans Gmoser je 1965. godine komercijalizovao delatnost u Kanadi kombinujući smeštaj, prevoz i vođenje.

Ovakav vid turizma veoma je popularan na Aljasci, ali i u drugim zemljama. Procenjuje se da u Švajcarskoj svake godine ima 15.000 letova u helikopterima, do 42 mesta za sletanje. Heli-ski je zabranjen u Nemačkoj, a zabranjen je u Francuskoj 1985. godine.

Bonus video:

00:13

PARAGLAJDERISTA SE SRUŠIO! Gorska služba i vojska krenuli na Rtanj da ga spasu, stiže i helikopter (KURIR TV)

(Espreso / Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.