ASTRAZENEKA SE OBAVEZALA: U roku od 48 časova će obezbediti nove podatke o vakcini!
Laboratorija AstraZeneka, Foto: Profimedia

ZASTARELI PODACI

ASTRAZENEKA SE OBAVEZALA: U roku od 48 časova će obezbediti nove podatke o vakcini!

Prema rezultatima objavljenim u ponedeljak na osnovu probe sprovedene na više od 32.000 učesnika u SAD, vakcina je efikasna 80 odsto protiv kovida-19 kod starijih osoba i ne povećava rizik od ugrušaka krvi

Objavljeno:

Laboratorija Astrazeneka obavezala se danas da će za 48 časova obezbediti ažurirane podatke američkom regulatornom telu koje nadzire kliničke probe njene antikovid vakcine jer je ukazano da ova kompanija ima potencijalno "zastarele" podatke o toj vakcini.

Astrazeneka je u saopštenju objasnila da je koristila podatke koji potiču od pre 17. februara za rezultate objavljene u ponedeljak o kliničkim probama sprovedenim u SAD.

Ona je uverila da želi "odmah" da stupi u kontakt sa američkom Upravom za nadzor podataka i bezbednosti (DSMB, koja prati probu) i da želi da toj Upravi da analizu sa "najviše moguće ažuriranim podacima o efikasnosti" u roku od 48 sati.

Astrazenekina vakcina koja se koristi u brojnim zemljama uključujući i one u EU još nije odobrena u SAD gde su vlasti tražile dodatne podatke o probama faze tri koje su se vodile na američkoj teritoriji.

Posle objavljivanja rezultata tih proba juče, američki Nacionalni institut za infektivne bolesti i alergije (NIAID), koji nadgleda kliničke probe vakcina u SAD, izrazio je "zabrinutost" zbog činjenice da je švedsko-britanska firma Astrazeneka možda koristila "zastarele informacije" u okviru svojih proba.

To bi, prema institutu, moglo da utiče da se na kraju dobije nepotpuna procena efikasnosti vakcine.

Prema rezultatima objavljenim u ponedeljak na osnovu probe sprovedene na više od 32.000 učesnika u SAD, vakcina je efikasna 80 odsto protiv kovida-19 kod starijih osoba i ne povećava rizik od ugrušaka krvi.

Vakcina je efikasna 79 odsto u sprečavanju zaraze sa simptomima kod opšte populacije i 100 odsto u sprečavanju teških oblika bolesti i hospitalizacije, navela je laboratorija u ponedeljak.

Bonus video:

00:50

VAKCINIŠIMO SE BUDIMO ODGOVORNI: Zorana Mihajlović

(Espreso/ Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.