BELGIJASKA MINISTARKA POZVALA KINESKOG AMBASADORA NA HITAN RAZGOVOR: Dan nakon sankcionisanja deset Evropljana!
Sofi Vilmes, Foto: Printscreen/Youtube

peking uveo sankcije

BELGIJASKA MINISTARKA POZVALA KINESKOG AMBASADORA NA HITAN RAZGOVOR: Dan nakon sankcionisanja deset Evropljana!

Među sankcionisanima je i pet poslanika Evropskog parlamenta

Objavljeno:

Belgijska ministarka spoljnih poslova Sofi Vilmes (Sophie Wilmès) pozvala je danas na razgovor kineskog ambasadora u Belgiji, dan nakon što je Peking sankcionisao deset Evropljana, saznaje Frans pres od izvora iz belgijske vlade.

"Poziv je poslat, sastanak je zakazan za posle podne" sa ambasadorom Kine, rekao je taj izvor.

Evropska unija je juče uvela sankcije četvorici bivših i sadašnjih lidera kineskog regiona Sindđijang zbog položaja ujgurske manjine, a isto su učinile i Velika Britanija i Kanada.

Peking je odgovorio sankcionisanjem deset Evropljana koje je optužio za "širenje laži" na osnovu studija koje Kina smatra pristrasnim.

Među sankcionisanima je i pet poslanika Evropskog parlamenta, kao i belgijski poslanik Samuel Kogolati (Cogolati) koji je prošlog meseca podneo predlog zakona kako bi se utvrdio "genocid" nad Ujgurima.

Šefica belgijske diplomatije je "oštro odbacila" sankcije Pekinga koje su odgovor na mere čiji je cilj "odbrana ljudskih prava".

Sankcionisanim Evropljanima i njihovim porodicama zabranjen je boravak u kontinentalnom delu Kine, Hongkongu i Makau.

Na meti Pekinga su i četiri evropske fondacije, uključujući "Alijansu demokratija", dansku instituciju koju vodi bivši generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen.

Peking je danas saopštio da je tokom noći pozvao ambasadora EU u Kini Nikolu Šapuija (Nicolas Chapuis) kako bi "najoštrije osudio" evropske sankcije "zasnovane na lažima i lažnim informacijama".

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.