PORASLA OPASNOT OD ESKTEREMNOG DESNIČARSKOG TERORIZMA U FINSKOJ: Imaju kapacitet i motiv za teroristički napad!
Finska policija, Foto: EPA/KIMMO BRANDT

mora se biti na oprezu

PORASLA OPASNOT OD ESKTEREMNOG DESNIČARSKOG TERORIZMA U FINSKOJ: Imaju kapacitet i motiv za teroristički napad!

Nivo opasnosti od terorizma je ostao isti u odnosu na prethodnu godinu

Objavljeno:

Stepen opasnosti od terorizma u Finskoj je na istom "povišenom nivou", na drugom na skali od četiri stepena, objavila je danas bezbednosno-obaveštajna služba (SUPO), uz napomenu da je porasla opasnost od ekstremnog desničarskog terorizma.

U izveštaju za 2020. godinu SUPO je navela da je identifikovala krajnje desničarske operativce koji imaju "kapacitet i motiv" da izvedu teroristički napad u zemlji od pet i po miliona stanovnika.

"Krajnje desničarski ciljevi, koje je identifikovao SUPO, najčešće su povezani sa ekstremno desničarskim međunarodnim sajber okruženjem", rekao je direktor te službe Anti Peltari.

Agencija je navela da su se "pojavile i neke naznake konkretne pripreme" za takve ekstremno desničarske pretnje terorizmom u Finskoj, ali nije navela dodatne detalje.

Nivo opasnosti od terorizma je ostao isti u odnosu na prethodnu godinu.

SUPO je istakao da najveću pretnju od terorističkog napada u Finskoj trenutno predstavljaju pojedinci ili male grupe koje podržavaju ili krajnju desnicu ili islamsku fundamentalističku ideologiju.

Agencija trenutno nadgleda aktivnosti oko 390 pojedinaca u Finskoj. Većina njih ima veze sa radikalnom islamskom ideologijom, a SUPO nije naveo broj krajnje desničarskih "meta" na svojoj listi.

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.