NAUČNICI UTVRDILI ZAŠTO SE NAKON VAKCINISANANJA ASTRAZENEKOM JAVLJA TROMBOZA: Postoji REŠENJE!
AstraZeneka vakcina, Foto: Profimedia

nemački naučnici

NAUČNICI UTVRDILI ZAŠTO SE NAKON VAKCINISANANJA ASTRAZENEKOM JAVLJA TROMBOZA: Postoji REŠENJE!

Odmah po objavljivanju preporuke Evropske agencije za lekove, 15 zemalja Evropske unije koje su privremeno obustavile vakcinaciju preparatom AstraZeneka

Objavljeno:

Nemački naučnici utvrdili su zašto se u nekim retkim slučajevima nakon vakcinisanja AstraZenekom javlja tromboza, piše DW i navodi da naučnici tvrde za to postoji i rešenje - aktivni sastojak s trenutnim dejstvom, koji pomaže protiv tromboze.

Šest slučajeva tromboze u Nemačkoj nakon vakcinacije vakcinom AstraZeneka proučeni su na Univerzitetskoj bolnici Grajfsvald, a nemački mediji ocenjuju da se došlo do revolucionarnog otkrića da vakcina, u veoma retkim slučajevima, "aktivira" trombocite u krvi na sličan način kao kada oni stvaraju zaštitni sloj preko otvorene rane.

Takvu reakciju nije teško sprečiti tako da se savetuje da se rizičnim grupama uz vakcinu daje i odgovarajući preparat, aktivni sastojak s trenutnim dejstvom "koji pomaže protiv tromboze". Njega je, međutim, moguće davati samo nakon pojave tromboze, a ne istovremeno sa primenom vakcine.

Odmah po objavljivanju preporuke Evropske agencije za lekove, 15 zemalja Evropske unije koje su privremeno obustavile vakcinaciju preparatom AstraZeneka, najavilo je da će nastaviti vakcinaciju tom vakcinom.

Nemački ministar zdravlja Jens Špan rekao je da se vakcinacija nastavlja već od petka, a isto je odlučila i Italija. Španija namerava da nastavi korišćenje AstraZeneke od početka sledeće nedelje, a za sada je jedino Švedska objavila da će "dobro proučiti" nalaz Evropske agencije i da će odluku doneti za koji dan.

Uprkos brojnim medijskim napisima o toj vakcini, u kojima se postavlja pitanje poverenja građana u bezbednost postupka, to u Nemačkoj nije ostavilo velikog traga na građane.

Prema jednom brzom ispitivanju javnog mnjenja, spremnost na vakcinaciju pala je veoma malo - ranije je to iznosilo 73 odsto, a sada 71 procenat upitanih građana izjavljuje da je spremno da se vakciniše "što pre".

Bonus video:

00:43

VAKCINIŠIMO SE BUDIMO ODGOVORNI: Aleksandra Tadić Cipka

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.