ŠOK U ŠPANIJI: Poslanici legalizovali EUTANAZIJU, to je 4. zemlja u EU koja se odlučila na takav korak!
Španija, ilustracija, Foto: Ilustracija, EPA-EFE/DANIEL PEREZ

promene

ŠOK U ŠPANIJI: Poslanici legalizovali EUTANAZIJU, to je 4. zemlja u EU koja se odlučila na takav korak!

Za legalizaciju se izjasnilo 202 poslanika, 141 je bio protiv i dva su bila uzdržana, preneo je Rojters

Objavljeno:

Španski poslanici danas su legalizovali eutanaziju i potpomognuto samoubistvo ljudima sa ozbiljnim i neizlečivim ili iscrpljujućim bolestima koji žele da okončaju svoj život, što je Španiju učinilo četvrtom zemljom u Evropskoj uniji koja se odlučila na taj korak.

Do sada je u Španiji svakom ko bi se odlučio da izvrši eutanaziju ili potpomognuto samoubistvo pretila zatvorska kazna do 10 godina.

"Danas je važan dan: idemo ka priznanju ljudskih prava. Idemo ka humanijem i poštenijem društvu", rekla je poslanicima španska ministarka zdravlja Karolina Darias.

Zakon, koji se odnosi na odrasle osobe sa legalnim boravkom u Španiji, stupiće na snagu za tri meseca kako bi se dobilo vremena za uspostavljanje regionalnih odbora koji će razmatrati i odobravati zahteve.

Ispred parlamenta, grupe za i protiv zakona demonstrirale su tokom rasprave i glasanja.

Novi zakon suočava se sa žestokim protivljenjem desničarskih i verskih grupa. Krajnje desničarska stranka Voks je saopštila da će osporiti zakon pred Ustavnim sudom. Belgija, Luksemburg i Holandija već su legalizovale eutanaziju.

Sličan plan u susednoj Portugaliji pretrpeo je neuspeh u ponedeljak kada je najviši sud te zemlje odbacio kao neustavan zakon koji je odobrio parlament.

Bonus video:

00:52

Nemačka policija spasila 101 štene

(Espreso/ Informer)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.