NEVEROVATNO OTKRIĆE U SVEMIRU: Nepoznate bakterije pronađene na Međunarodnoj svemirskoj stanici (FOTO)
Jedan je pronađen na gornjoj ploči MSS-a, Foto: AP

NEOBIČNO

NEVEROVATNO OTKRIĆE U SVEMIRU: Nepoznate bakterije pronađene na Međunarodnoj svemirskoj stanici (FOTO)

Istraživači iz SAD i Indije, zajedno sa agencijom NASA, izolovali su tri od ova četiri soja 2015. i 2016. godine

Objavljeno:
  • 1

Na Međunarodnoj svemirskoj stanici otkrivena su četiri nova soja bakterija, od kojih su tri do sada potpuno nepoznata naučnicima.

Istraživači iz SAD i Indije, zajedno sa agencijom NASA, izolovali su tri od ova četiri soja 2015. i 2016. godine. Jedan je pronađen na gornjoj ploči MSS-a, drugi u kupoli (opservatorijumu), a treći na površini stola. Četvrti soj je pronađen u starom filteru koji je vraćen na Zemlju 2011. godine.

Sva četiri soja pripadaju porodici bakterija koje se nalaze u tlu i slatkoj vodi, a koje pomažu pri rastu biljaka i eliminaciji biljnih patogena. Astronauti već godinama na svemirskoj stanici uzgajaju manje količine hrane, pa nije ni čudo što su tamo pronađeni biljni mikrobi, piše Science Alert.

Bakterije pronađene u filteru pripadaju već poznatom soju Methylorubrum rhodesianum. Međutim, nakon sekvenciranja preostala tri soja utvrđeno je da svi pripadaju istoj, prethodno neidentifikovanoj vrsti. Ti sojevi su dobili nazive: IF7SW-B2T, IIF1SW-B5 i IIF4SW-B5.

Genetičar Svati Bidžlani sa Univerziteta Južna Kalifornija i njegove kolege predložili su da se ova nova vrsta bakterije nazove Methylobacterium ajmalii prema Adžmalu Kanu, poznatom indijskom naučniku.

"Za uzgoj biljaka na ekstremnim mestima sa minimalnim resursima nužna je izolacija novih mikroba koji pomažu pri rastu biljaka u stresnim uslovima", objasnili su genetičari Kasturi Venkatesvaran i Nitin Kumar Sing iz JPL-a, instituta agencije NASA.

S obzirom na to da već znamo da ti mikrobi mogu da prežive teške uslove na ISS-u, naučnici su sproveli genetsku analizu nad ta četiri soja kako bi identifikovali gene koji bi se mogli koristiti za podsticanje rasta biljaka.

Otkrili su da jedan od sojeva, IF7SW-B2T, ima gene koji su uključeni u rast biljaka. Među njima je i onaj koji podstiče deobu ćelija u korenju i izdancima.

Bonus video:

GRAĐANI TELIMA BRANE ŠUMU OD TESTERA: Bačkopalančani danonoćno čuvaju autohtona hrastova stabla (KURIR TELEVIZIJA)
01:32

GRAĐANI TELIMA BRANE ŠUMU OD TESTERA: Bačkopalančani danonoćno čuvaju autohtona hrastova stabla (KURIR TELEVIZIJA)

(Espreso/Index/Science Alert)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media