CRVENA APOKALIPSA ZADESILA PEKING: Glavni grad Kine pogodila najveća preščana oluja, stvorio se strah! (VIDEO)
Crvena apokalipsa, Foto: PrintscreenYoutube

NEVEROVATNO

CRVENA APOKALIPSA ZADESILA PEKING: Glavni grad Kine pogodila najveća preščana oluja, stvorio se strah! (VIDEO)

Vidljivost u prestonici smanjena je na manje od 1.000 metara

Objavljeno:

Glavni grad Kine probudio se u ponedeljak žutog neba, dok ga je pogodila najveća peščana oluja koju je zemlja videla u poslednjoj deceniji, što je izazvalo nove zdravstvene strahove.

Gusta smeđa prašina prekrivala je znamenitosti Pekinga, uključujući i Zabranjeni grad, a neboderi u centru ponekad su nestajali iz vidokruga, obavijeni oblacima peska.

Vidljivost u prestonici smanjena je na manje od 1.000 metara, izvestila je kineska novinska agencija CGTN na engleskom jeziku, primoravajući stanovnike koji su se usudili da izađu napolje da nose improvizovane maske kako bi zaštitili svoja lica.

Saobraćaj je uskomešan i otkazano je više od 400 letova sa dva glavna aerodroma u prestonici, izvestio je AP.

Pekinška meteorološka opservatorija upozorila je da stariji, deca i ljudi koji pate od respiratornih bolesti treba da ostanu unutra. Rečeno je da bi stanovnici grada trebalo da nose maske, gazu ili druge proizvode otporne na prašinu prilikom izlaska i da se umiju po povratku kući.

Takođe je rečeno školama da obustave sve aktivnosti na otvorenom.

„Izgleda da je kraj sveta“, rekla je stanovnica Pekinga Flora Zou, 25, koja radi u modi, za Rojters. „Na ovakvom vremenu zaista ne želim da budem napolju".

Kineski nacionalni meteorološki centar objavio je žuto upozorenje u ponedeljak ujutro, rekavši da će pesak i prašina koji dolaze iz susedne Mongolije uticati na 12 provincija i regiona širom severa, od Sinđijanga na krajnjem severozapadu do Heilongjianga na severoistoku i Pekinga.

„Ovo je najintenzivnija pješčana oluja u Kini u posljednjih 10 godina, a područje pogođeno pješčanom olujom ujedno je i najopsežnije u protekloj deceniji“, rekao je centar u dopisu na svojoj veb stranici.

Očekivalo se da će se peščane oluje pomeriti na jug prema delti reke Jangce, a trebalo bi da se sve smiri do srede, reklo je kinesko ministarstvo za zaštitu okoline.

Peking se obično suočava sa peščanim olujama u martu i aprilu zbog blizine masivne pustinje Gobi, kao i krčenja šuma i erozije tla širom severne Kine.

Kina pokušava pošumiti i obnoviti ekologiju regiona kako bi ograničila koliko se peska unosi u glavni grad.

Peking je zasadio takozvani „veliki zeleni zid“ drveća da bi zarobio dolaznu prašinu, a takođe je pokušao da stvori vazdušne koridore koji kanališu vetar i omogućavaju brži prolazak peska i drugih zagađivača.

Grad i okolne regije takođe pate od relativno visokog nivoa zagađenja poslednjih nedelja.

Bonus video:

00:59

CRNA STATISTIKA – SRBIJA VODEĆA U EVROPI! Od posledica ZAGAĐENOSTI vazduha godišnje UMRE oko 10.000 građana (KURIR TELEVIZIJA)

(Espreso / BBC News)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.