HAOS U SIBIRU: Na podvodnom gasovodu izbio požar, vlast strahuje od mogućeg ZAGAĐENJA!
Ilustracija, Foto: Printscreen/Twitter/@RegueiraLeo

nije dobro

HAOS U SIBIRU: Na podvodnom gasovodu izbio požar, vlast strahuje od mogućeg ZAGAĐENJA!

Prema prvim informacijama, vatra bi mogla da zahvati oko 700 tona tečnog naftnog gasa

Objavljeno:

Na podvodnom gasovodu u zaleđenoj reci u Sibiru izbio je požar, što je izazvalo zabrinutost zbog mogućeg zagađenja, objavile su danas ruske vlasti.

Prema prvim informacijama, vatra bi mogla da zahvati oko 700 tona tečnog naftnog gasa (LPG), mešavine propana i butana, navela je ruska državna agencija Rosteknadzor.

Vlasnik gasovoda, ruska petrohemijska kompanija Sibur, navela je da je jučerašnje curenje gasa dovelo do kratkog požara u reci Ob, prekrivenoj ledom i snegom, u Hanti-Mansijskom autonomnom regionu.

Kompanija Sibur tvrdi da se nesreća dogodila 44 kilometra od najbliže kuće, da nije bilo žrtava i da ne predstavlja "rizik za stanovništvo i životnu sredinu".

S druge strane, agencija Rosteknadzor ocenjuje da "izjave koje ukazuju na odsustvo rizika po životnu sredinu izazivaju ozbiljnu sumnju".

Zvaničnik petrohemijskog giganta Sibur u tom regionu, Aleksandar Teplijakov, naveo je da je požar stavljen pod kontrolu i da kompanija radi na saniranju mogućih posledica, uz pomoć 27 osoba i 12 mašina na mestu nesreće.

"U toku je kontrola pritiska (u gasovodu) na mestu nesreće", kazao je Teplijakov.

Industrijska zagađenja su česta u Rusiji, uglavnom zbog zastarele infrastrukture ili nedovoljne kontrole.

Ruski rudarski gigant Nornikel morao je početkom februara da plati 146,2 milijarde rubalja, odnosno 1,6 milijardi evra, zbog izlivanja 21.000 tona goriva u arktičke reke Rusije, do kojeg je došlo krajem maja prošle godine.

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.