IZNENADNA I ŠOKANTNA OBJAVA VATIKANA! NEĆEMO blagosloviti ISTOPOLNE ZAJEDNICE, to je GREH!!!
Papa Franja, Foto: Profimedia

STAV

IZNENADNA I ŠOKANTNA OBJAVA VATIKANA! NEĆEMO blagosloviti ISTOPOLNE ZAJEDNICE, to je GREH!!!

"Blagoslov homoseksualnim zajednicama ne može da se smatra zakonitim", napisano je u najvišoj kancelariji Vatikana, Kongregaciji za doktrinu vere

Objavljeno:

Vatikan je danas objavio da Katolička crkva neće blagosloviti istoplone zajednice, u izjavi koju je odobrio papa Franja. Mnogi kažu da je ovo početak još većeg razdvajanja stavova crkve i LGBT zajednice.

Objapašnjavajući svoju odluku u dugačkoj poruci, Sveta stolica je homoseksualnost nazvala "izborom", sugerišući da je "grešna", i napisala da "ne može da se prizna da je objektivno u skladu" sa božjim planovima; ovakav stav će sigurno razočarati milione gej i lezbo katolika širom sveta.

"Blagoslov homoseksualnim zajednicama ne može da se smatra zakonitim", napisano je u najvišoj kancelariji Vatikana, Kongregaciji za doktrinu vere.

- Bog ne blagoslovi i ne može da blagoslovi greh - dodaju.

Papa Franja, kojeg često hvale za pozitivne stavove prema LGBT zajednici, odobrio je ovu poruku.

Ova odluka je veliki korak unazad za sve katolike koji su se nadali da će Crkva modernizovati svoj stav prema homoseksualnosti. Desetine zemalja, među kojima mnogo zapadnoevropskih, legalizovalo je istopolne zajednice, a oklevanje crkve da prihvati LGBT osobe odavno ima potencijal da je otuđi od mlađih ljudi.

- Nije legalno blagoslov zajednici ili partnerstvu, čak i stabilnom, koje podrazumeva seksualnu aktivnost van braka, kao što je slučaj sa istopolnim zajednicama - kaže se u izjavi.

U izjavi se zatim navodi da gejevi i lezbijke, kao pojedinci, mogu dobiti blagoslov ako žive u skladu sa učenjem Crkve.

Blagoslov za istopolne zajednice, tvrdi Vatikan, bi poslao signal da Katolička crkva odobrava i ohrabruje "izbor i način života koji ne može biti priznat kao onaj koji odobravaju otkriveni planovi Gospoda".

U izjavi se dalje tvrdi da sam "Bog nikad ne prestaje da blagoslovi svako od svoje dece na ovom svetu... ali ne može i neće blagosloviti greh".

U komentaru uz ovu objavu Vatikan tvrdi da "negativna presuda o blagoslovu zajednice osoba istog pola ne implicira presudu tim osobama".

Bonus video:

19:51

CENTRALNI DNEVNIK 14.03.2021.

(Espreso/CNN)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.