PREBROJANI SU SVI GLASOVI: Mandić proglasio pobedu u Nikšiću, građani se razišli
Do 11 sati glasalo je 38% birača, Foto: Printscreen

izbori

PREBROJANI SU SVI GLASOVI: Mandić proglasio pobedu u Nikšiću, građani se razišli

Nikšić je drugi grad po brojnosti u Crnoj Gori

Objavljeno: 23:50h

Građani Nikšića danas birali su lokalnu vlast, na prvom odmeravanju snaga nakon parlamentarnih izbora koji su održani 30. avgusta, gde je DPS predsednika Mila Đukanovića potučen.

Nikšić je drugi grad po brojnosti u Crnoj Gori, i na ovim izborima pravo glasa imalo je blizu šezdeset hiljada ljudi na 138 biračkih mesta.

Kako je izgledao ceo izborni proces, pratili ste na našem lajv-blogu.

23:43 - Građani Nikšića, među kojima je bilo najviše pristalica koalicije "Za budućnost Nikšića", razišli su se večeras oko 23 sata.

Iako je od 21 sat na snazi u Crnoj Gori bio policijski čas, građani su na ulicama slavili rezultate današnjih lokalnih izbora u Nikšiću.

Na ulicama je bilo pojačano prisustvo policije, ali ona nije reagovala na kršenje epidemioloških mera i policijskog časa.

Auto kolona je satima kružila centralnim ulicama, a građani iz vozila mahali su srpskim trobojkama, starim crnogorskim zastavama i zapaljenim bakljama, i uzvikivali "Milo lopove".

Šef izbornog štaba koalicije "Za budućnost Nikšića" i lider Demokratskog fronta Andrija Mandić proglasio je večeras pobedu te liste na nikšićkim izborima i pozvao pristalice da pobedu proslave kod svojih kuća.

Njegovom pozivu pridružio se i nosilac liste Marko Kovačević, kao i predstavnici drugih opozicionih lista.

23:34 - Izbrojano je 100 posto glasova!

EVORPSKI TIM ZA NIKŠIĆ 40.4 ODSTO GLASOVA, ZA BUDUĆNOST NIKŠIĆA 25,9 , MIR JE NAŠA NACIJA 23.2

22:53 - Pristalice koalicije "Mir je naša nacija - Ne damo Nikšić" Alekse Bečića okupile su se večeras ispred izbornog štaba i bakljadom proslavljaju pobedu.

Kako prenosi portal ''Vijesti'', uskoro bi trebalo da počne konferencija za novinare.

Okupljeni ispred sedišta skandiraju "pobeda", pevaju "Nikšićani delije" i igraju kolo.

Predsednik Skupštine i lider Demokrata Aleksa Bečić pozvao je građane da "večerašnju pobedu" na lokalnim izborima u Nikšiću proslave isključivo mirno i dostojanstveno u svojim domaćinstvima.

Koalicija "Mir je naša nacija - Ne damo Nikšić" po do sada prebrojanim glasovima osvojila je deset mandata.

22:51 - Građani Nikšića su na današnjim izborima poručili lično lideru DPS i aktuelnom predsedniku Milu Djukanoviću, rođenom Nikšićaninu, da je njegovo političko vreme prošlo i da je talas promena u Crnoj Gori nezaustavljiv, poručio je lider Prave Crne Gore Marko Milačić.

Milačić ističe da je slobodni narod u Nikšiću pobedom nad Demokratskom partijom socijalista zadao konačan politički udarac partiji Mila Đukanovića, ne samo u tom gradu, već u čitavoj Crnoj Gori.

Time su, ističe, "raspršene sve propagandno plasirane nade da može biti govora o povratku DPS-a, nakon 30. avgusta." "Uprkos ogromnoj koncentraciji kriminogenih aktivnosti u Nikšiću u režiji odlazećeg lokalnog režima u prethodnim mesecima, uprkos brojnim pritiscima na izborni dan, želja za promenama bila je jača. Bez ikakve dileme današnja pobeda pokrenuće dodatni talas razvlašćivanja DPS-a na svim nivoima, na svim narednim izborima u Crnoj Gori", naveo je Milačić u saopštenju dostavljenom medijima.

22:49 - Koalicija Za budućnost Nikšića demantovala je navode Evropskog tima za Nikšić da su trojica aktivista koalicije ZBNK pištoljem pretukli njihovog člana i navela da su trojicu aktivista te koalicije napali aktivisti DPS-a u Morakovu.

"Dvojica su bili prinuđeni da se brane, jer su prvo verbalno a zatim i fizički napadnuti. Njima je autom preprečen put čime im je onemogućeno kretanje. Opkolilo ih je pet automobila iz kojih su izašli DPS aktivisti koji su počeli da ih vređaju na račun njihove nacionalnosti", navodi se u saopštenju, prenosi Vijesti.

Evropski tim za Nikšić, okupljen oko DPS-a saopštilo je ranije večeras da je aktivista te koalicije Miloš Marojević izudaran pištoljem po glavi.

Kako su naveli njemu su trojica aktivista Demokratskog fronta nanele teške povrede pištoljem po glavi, a od nadležnih zahtevaju hitnu reakciju.

U Nikšiću su danas održani lokani izbori, a prema preliminarnim rezultatima, Evropski tim za Nikšić osvojio je najviše glasova od svih šest lista koje su se prijavile za izbore.

22:23 - Na osnovu 80,3 odsto obrađenih glasova, Evropski tim za Nikšić, okupljen oko DPS-a Mila Djukanovića, osvojio je 39.7 odsto glasova, koalicija Za budućnost Nikšića okupljena oko Demokratskog fronta 26,3 odsto glasova, a koalicija Mir je naša nacija 23,6 odsto glasova, pokazuju najnoviji podaci Centra za istraživanje i monitoring (CeMI).

Prema podacima CeMI, koalicija Crno na bijelo dobila je 4.4 odsto glasova, a Narodni pokret Miodraga Dake Davidovića 3,3 odsto glasova.

Na osnovu tih rezultata, Evropskom timu za Nikšić pripalo je 18 mandata, Za budućnost Nikšića 11 mandata, a MIr je naša nacija 10 mandata.

Crno na bijelo i Narodni pokret dobili su po jedan mandat, objašnjavaju podgoričke Vijesti.

SDP je i dalje ispod cenzusa sa 2,7 odsto glasova.

Biracka mesta na lokalnim izborima u Nikšicu zatvorena su u 20 sati.

ID: 2804583 Hash: EyVUAGnn9bcqCYaWY1fS7w== Views: 0 Pu

22:12 - Aleksa Bečić, predsednik Skupštine Crne Gore i lider Demokratske Crne Gore, koja je stožer koalicije "Mir je naša nacija" na lokalnim izborima u Nikšiću, pozvao je građane da, kako je naveo, "večerašnju pobedu proslave isključivo mirno i dostojanstveno u svojim domaćinstvima".

"Građani u svojim kućama, a funkcioneri u partijskim prostorijama. Da pobedi mir i nikšićko dostojanstvo", naveo je Bečić na Tviteru.

Na osnovu 60,2 odsto obrađenih glasova - Evropski tim za Nikšić okupljen oko DPS-a osvojio je 39.4 odsto glasova, a koalicija Za budućnost Nikšića okupljena oko Demokratskog fronta 26,7 odsto glasova, saopštio je ranije večeras Centar za istraživanje i monitoring (CeMI).

Na osnovu tih rezultata, Evropski tim za Nikšić osvojio je 17, a Za budućnost Nikšića 12 mandata u skupštini tog crnogorskog grada, prenosi portal Vijesti.

Koalicija Mir je naša nacija osvojila je 23,7, odnosno 10 mandata, Crno na bijelo 4,1 odsto glasova ili jedan mandat, kao i koalicija Narodni pokret koja je osvojila 3,3 odsto glasova.

Za SDP je glasalo 2,8 odsto birača i trenutno je ispod cenzusa.

22:00 - Jedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić proglasio je večeras pobedu koalicije za ''Budućnost Nikšića'' i poručio da je Milo Djukanović posle 20 godina poražen i da je ostvarena velika pobeda.

On je na konferenciji za novinare, održanoj u sedištu koalicije "Za budućnost Nikšića" rekao da mogu da sa trećeplasiranom listom Premijera Zdravka Krivokapića i predsednika Skupštine Igora Bečića formira lokalnu vlast u Nikšiću.

21:40 - Na osnovu 60,2 odsto obrađenih glasova - Evropski tim za Nikšić okupljen oko DPS-a osvojio je 39.4 odsto glasova, a koalicija Za budućnost Nikšića okupljena oko Demokratskog fronta 26,7 odsto glasova, saopštio je večeras Centar za istraživanje i monitoring (CeMI).

Na osnovu tih rezultata, Evropski tim za Nikšić osvojio je 17, a Za budućnost Nikšića 12 mandata u skupštini tog crnogorskog grada, prenosi portal Vijesti.

Koalicija Mir je naša nacija osvojio je 23,7, odnosno 10 mandata, Crno na bijelo 4,1 odsto glasova ili jedan mandat, kao i koalicija Narodni pokret koja je osvojila 3,3 odsto glasova.

Za SDP je glasalo 2,8 odsto birača i trenutno je ispod cenzusa.

21:24 - Crnogorski Centar za istraživanje i monitoring (CeMi) saopštio je večeras da je prema prvim preliminarnim rezultatima Evropski tim za Nikšić, okupljen oko DPS-a, osvojio 39,3 odsto glasova, dok je koalicija "Za budućnost Nikšića" okupljena oko Demokratskog fronta osvojila 26,7 odsto glasova birača.

Rezultati su dobijeni na osnovu 46,7 odsto prebrojanih glasova, prenosi portal CdM.

Koaliciju "Mir je naša nacija" podržalo je 23,9 odsto birača, Crno na bijelo 4, SDP 2,9, a lista Miodrag Daka Davidović - Narodni pokret 3,3 odsto glasova birača.

21:19 - Građani Podgorice izašli su večeras na ulice kako bi dočekali rezultate lokalnih izbora održanih danas u Nikšiću. Kako prenosi portal CdM, oni pevaju crnogorske pesme i nose crnogorske zastave

21:09 - Pristalice koalicije "Za budućnost Nikšića" ispred staba u centru Nikšića proslavljaju izborne rezultate na danas održanim lokalnim izborima. Okupljeni pevaju kosovske pesme i uzvikuju da su pobedili na izborima, a napravljen je i vatromet. Oko sedišta koalicije primetno je pojačano prisustvo policije, a većina okupljenih ne nosi zaštitne maske niti poštuje mere uvedene zbog sprečavanja korona virusa.

21:05 - Evropski tim za Nikšić tvrdi da su njihovog aktivistu Miloša Marojevića napala trojica aktivista Demokratskog fronta. Kako navodi u saopštenju, Marojević je izudaran pištoljem po glavi i zadobio teške povrede. "Zahtevamo hitnu reakciju nadležnih državnih organa, a četničkim hordama poručujemo da ćemo odbraniti pobedu evropskog Nikšića koja je ostvarena danas", naveo je Evropski tim za Nikšić.

20:48 - Na ulicama Nikšića nakon zatvaranja birališta na lokalnim izborima večeras vlada slavljenička atmosfera. Na ulicama je sve više građana koji očekuju preliminarne rezultate izbora, a najviše ih je ispred štaba koalicije "Za budućnost Nikšića" okupljene oko Demokratskog fronta. Okupljeni puštaju kosovske pesme i vijore se zastave Srbije, stare crnogorske i pale se baklje, ali za sada sve protiče mirno i bez incidenata.

20:40 - Crnogorski Centar za istraživanje i monitoring (CeMi) saopštio je večeras da je prema prvim preliminarnim rezultatima Evropski tim za Nikšić osvojio je 38,4 odsto glasova, dok je koalicija "Za budućnost Nikšića" okupljena oko Demokratskog fronta osvojila 28,2 odsto glasova birača.

Rezultati su dobijeni na osnovu 15 odsto prebrojanih glasova, prenose podgoričke Vijesti.

Koaliciju "Mir je naša nacija" podržalo je 23,6 odsto birača, Narodni pokret 3,8, Crno na bijelo 2,8, a SDP 3,2 odsto.

20:00 - Birališta su zatvorena!

19:21 - Na lokalnim izborima do 19 časova glasalo je 81,2 odsto birača, objavio je Centar za monitoring i istraživanje (CeMI).

18:46 - Crnogorska policija apelovala je večeras na građane Nikšića, ali i cele Crne Gore, da poštuju epidemiološke mere i da se uzdrže od masovnih okupljanja.

U saopštenju Uprave policije Crne Gore podseća se da je od 21.00 zabranjeno napuštanje objekata stanovanja shodno merama koje je donelo Ministarstvo zdravlja.

Kako se dodaje, Uprava policije preduzima aktivnosti iz svoje nadležnosti da bi izborni dan protekao bezbedno i neometano.

"Molimo građane da nakon zatvaranja biračkih mjesta ostanu u svojim kućama i da odgovornim ponašanjem doprinesu suzbijanju širenja koronavirusa u interesu svih građana Crne Gore", poručuje se u saopštenju Uprave policije.

U Nikšiću se danas održavaju lokalni izbori, na kojima građani biraju između kandidata četiri koalicije i dve partije.

Biračka mesta zatvaraju se u 20 sati.

17:30 - Do 17 sati je oko 78 odsto, izjavio je danas predsednik Opštinske izborne komisije (OIK) Rade Perišić.

Centar za monitoring i istraživanje (CEMI) navodi da je do 17 časova glasalo 77,8 odsto birača.

13.30 Prekršeno pravilo: Javno pokazao glasački listić

Na biračkom mestu 69 - Birač je javno pokazao glasački listić, suprotno odredbi člana 69a Zakona o izboru odbornika i poslanika

Do 13 sati glasalo je 61.2% birača.

12.50 - Reporter javlja da su na ulicama Nikšića gužve, i da je izlaznost prilično velika

12.34 - Krše se mere protiv korona virusa

BM 128 - Na biračkom mestu nije obezbeđen dovoljan broj mesta za sve posmatrače. Zbog nedostatka prostora dolazi do kršenja mera za sprečavanje širenja COVID-19 virusa jer nije moguće držanje distance, javlja Cemi.

11.50 - Nosilac liste "Mir je naša nacija" Momo Koprivica glasao je na biračkom mestu br.11 u Domu MZ Stara Varoš.

11.43 - Aktivista Vladislav Dajković poručio je da je pobeda na vidiku

Do 11 sati glasalo je 38% birača.

11.12 - Glasao Marko Kovačević

Nosilac liste "Za budućnost Nikšića", Marko Kovačević glasao je na biračkom mestu broj 20 u zgradi Dečjeg vrtića Ćemenca.

10.35 - Incident zbog pravoslavnog krsta

Na biračkom mestu Oštrovac došlo je incidenta kada je jedna članica biračkog odbora zatražila od meštanina Veselina Mujovića da ukloni pravoslavni krst koji je nosio oko vrata jer, kako je navela, nisu dozvoljena obeležja, saznaje Kurir. Mujović kaže da je odbio to da učini jer se od krsta ne odvaja ni dan ni noć.

"Ne odvajam se od krsta ceo život. Međutim, jedna gospođa mi je rekla da ga uklonim, jer su navodno zabranjena obeležja. Nisam je poslušao jer od krsta se ne odvajam ceo život. I kad spavam, i kad kosim, krst je na mojim grudima", kaže Mujović.

10.28 - Maske se ne nose pravilno

Na biračkom mestu 101 Zahumlje - članovi biračkog odbora (BO) i partijski posmatrači ne nose pravilno maske.

"Na ulazu se ne koristi sredstvo za dezinfekciju iako se nalazi na označenom mestu", kazali su iz CEMI.

Bonus video:

00:45

MARKO KOVAČEVIĆ GLASAO U NIKŠIĆU: Naša pobeda je neupitna (KURIR TV)

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.