DŽIHADISTI PREVAROM DOŠLI DO OGROMNE SUME NOVCA: Na meti istrage oko 60 OSOBA! (VIDEO)
Otvoreno više od sto istraga za prevaru, Foto: EPA/CHRISTIAN MONTERROSA

ZLOUPOTREBA

DŽIHADISTI PREVAROM DOŠLI DO OGROMNE SUME NOVCA: Na meti istrage oko 60 OSOBA! (VIDEO)

Grupa je aktivno širila radikalnu džihadističku ideologiju i rečeno je da je posebo gajila mržnju prema Jevrejima

Objavljeno:

Otprilike milion evra za pomoć preduzećima pogođenim pandemijom kovida-19 moglo bi završiti u džepovima radikalnih islamista, izvestili su nemački mediji pozivajući se na izvore u berlinskoj policiji koji su otvorili više od 100 istraga za prevaru.

Nemački mediji izvestili su o zloupotrebi pomoći od koronavirusa za finansiranje terorističkih aktivnosti.

- U pojedinačnim slučajevima postoji sumnja da se direktno finansira terorizam - rekao je izvor iz berlinskih organa reda.

Prema izveštaju, organi sprovođenja zakona u glavnom gradu Nemačke trenutno sprovode preko 100 istraga o potencijalnoj zloupotrebi pomoći od koronavirusa za finansiranje terorizma. Na meti istrage je oko 60 osoba, kao i džamije i druga muslimanska udruženja.

Prevara može dovesti do dugih zatvorskih kazni, u rasponu od pet do deset godina iza rešetaka. Sredstva su prvobitno bila namenjena za podršku preduzećima koja se bore sa pandemijom i nije bilo odmah jasno kako je novac završio u rukama islamističkih grupa.

Procenjuje se da zloupotrebljena sredstva iznose oko milion evra, dok je policija tokom pretresa zaplenila oko 250.000 evra. U najmanje tri slučaja sredstva koja su pribavljena na prevaru korišćena su za direktnu podršku terorističkim grupama aktivnim na Bliskom istoku.

Smatra se da su pripadnici nedavno zabranjene radikalne islamističke grupe Džamatu Berlin bili među primaocima sredstava za pomoć od koronavirusa. Grupa je bila meta tokom velike akcije berlinske policije krajem februara.

Uključeno je oko 850 policajaca koji su pretresali domove članova grupe i drugu imovinu.

Grupa je aktivno širila radikalnu džihadističku ideologiju i rečeno je da je posebo gajila mržnju prema Jevrejima.

(Espreso/RT)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.