MALA RAZDALJINA! Veliki asteroid proći će pored ZEMLJE, prema klasifikaciji NASA, smatra se potencijalno opasnim!
Asteroid, Foto: Profimedia

drugog dana proleća

MALA RAZDALJINA! Veliki asteroid proći će pored ZEMLJE, prema klasifikaciji NASA, smatra se potencijalno opasnim!

Ovo nebesko telo je manje u odnosu na prethodno kojem je NASA poklonila pažnju i proći će tri puta bliže u odnosu na prethodni asteroid, saopštila je NASA u četvrtak

Objavljeno: 15:35h

Asteroid veličine poznatog mosta u San Francisku Golden Gejta proći će blizu Zemlje drugog dana proleća i biće ujedno najveći i najbrži asteroid koji će proći ovako blizu našoj planeti u 2021. godini.

Asteroid, kome je NASA dala oznaku 231937 (poznat i kao 2001 FO32) je širok izmedu 400 i 700 metara, a oko Sunca obiđe za 810 dana, preneo je danas sajt CBS njuza.

Ovo nebesko telo je manje u odnosu na prethodno kojem je NASA poklonila pažnju i proći će tri puta bliže u odnosu na prethodni asteroid, saopštila je NASA u četvrtak.

Asteroid će proći na dva miliona kilometara od zemlje 21. marta u 17.02, na samo dan nakon dolaska proleća.

Razdaljina od dva miliona kilometara se prema klasifikaciji NASA smatra "potencijalno opasnom" u bazi podataka o asteroidima, koji moraju biti veći od 150 metara u prečniku.

Brzina 2001 FO32 je 77.000 milja na sat (blizu 124.000 kilometara na sat), odnosno, 34 kilometara u sekundi, što je jedan od najbržih svemirskih objekata koji su ikada prošli pored zemlje.

(Espreso / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.