RUSIJA RAZVILA FORMULU ZA JOŠ DVE VAKCINE: Trenutno su u trećoj fazi ispitivanja
Zvanična Moskva namerila je da do jeseni vakciniše većinu gradjana, Foto: profimedia

vakcine

RUSIJA RAZVILA FORMULU ZA JOŠ DVE VAKCINE: Trenutno su u trećoj fazi ispitivanja

Zvanična Moskva namerila je da do jeseni vakciniše većinu gradjana

Objavljeno:

Posle Sputnjika V, u Rusiji su razvijene još dve vakcine protiv korone – EpiVakKorona i KoviVak, još nije okončana treća faza kliničke studije, prenosi danas Dojče vele (Deutsche Welle).

Zvanična Moskva namerila je da do jeseni vakciniše većinu gradjana. Prema planovina, do maja bi Rusija ukupno mogla da proizvede 50 miliona domaćih vakcina.

Sve tri vakcine dobijale su odobrenja za upotrebu pre treće faze kliničkih studija u kojima se cepivo ispituje na desetinama hiljada dobrovoljaca. Tako je Sputnjik V u avgustu prošle godine postao prva odobrena vakcina na svetu. Tek nakon odobrenja vakcina je ispitana u testiranju sa 40.000 ljudi.

Pre pandemije korona virusa, vakcine ili lekovi bivali su korišćeni tek nakon treće faze kliničkih studija i nakon što bi nezavisni stručnjaci pregledali rezultate. Tokom ove pandemije, mnogi su pribegli paralelnom odvijanju druge i treće faze studije kako bi ubrzali stvar.

Posle treće, postoji i četvrta faza - tokom dužeg perioda se prate efekti vakcine u opštoj populaciji.

U Rusiji su, poput Sputnjika V, pre treće faze odobreni i EpiVakKorona (u oktobru) i KoviVak (u februaru). Po svemu sudeći, biće još ruskih vakcina. Prema izveštajima, vakcina nazvana Mir-19 prošla je prvu fazu ispitivanja.

EpiVakKorona se oslanja na hemijski sintetisani antigen, što znači da ne sadrži živi virus. Antigen je supstanca koja podstiče organizam da proizvede antitela. Prema nekim izvorima, ova ruska vakcina bi treću fazu kliničke studije trebalo da prodje najranije u maju.

Cepivo je ipak već odobreno u Rusiji, ali i Turkmenistanu, kako prenosi tamošnja državna novinska agencija. U Rusiji je stanovništvu već dato 45.000 ovih vakcina.

KoviVak je razvio Centar Čumakov, ogranak ruske Akademije nauka. Prema onome što se zna, ruski KoviVak koristi standardnu tehnologiju – neaktivni virus koji ne može da zarazi pacijenta, ali može da izazove stvaranje antitela. Ruski naučnici se nadaju da će se ta tehnika pokazati efikasnom protiv svih mutacija.

Ruska agencija Tass prenosi da KoviVak može biti pogodan posebno za starije i hronično bolesne jer su navodno nuspojave blaže nego kod drugih vakcina. U Centru Čumakov navode da se cepivo skladišti na temperaturama od dva do osam stepeni, dakle u običnom frižideru.

(Espreso / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.