DESET GODINA UNIŠTAVANJA I KRVOPROLIĆA: Situacija u ratom zahvaćenoj SIRIJI "ostaje živa noćna mora"!
Sirija, Foto: EPA / Aref Tammawi

MILIONI RASEJANI

DESET GODINA UNIŠTAVANJA I KRVOPROLIĆA: Situacija u ratom zahvaćenoj SIRIJI "ostaje živa noćna mora"!

Generalni sekretar UN pozvao je počinioce na odgovornost

Objavljeno:

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Gutereš izjavio je da situacija u ratom zahvaćenoj Siriji "ostaje živa noćna mora" deceniju nakon što je vlada te zemlje pokušala nasilno da suzbije mirne proteste i zemlju gurnula u građanski rat, prenosi danas Glas Amerike (VOA).

"Stotine hiljada Sirijaca je izgubilo živote. Milioni su raseljeni. Nebrojeno drugih ostaju ilegalno pritvoreni i često mučeni, nestali, ili žive u neizvesnosti i oskudici", rekao je Gutereš.

On je dodao da je "deset godina svet gledao kako se Sirija okreće ka uništavanju i krvoproliću".

Pobrojao je zločine počinjene nad sirijskim narodom: bombardovanje domova, škola i bolnica, opsade i izgladnjivanje civila koji su se usprotivili vladavini predsednika Bašara el Asada; napadi hemijskim oružjem na civile; terorističke grupe koje su u haosu zauzele teritoriju i zlostavljale ljude pod svojom kontrolom.

"Nemoguće je u potpunosti shvatiti razmere razaranja u Siriji, ali su njeni ljudi pretrpeli neke od najvećih zločina kojima je svet svedočio ovog veka", rekao je Gutereš.

Generalni sekretar UN pozvao je počinioce na odgovornost.

Kako navodi VOA, pet i po miliona Sirijaca izbeglo je u susedne države ili je opasnim putem krenulo u Evropu radi bezbednosti. Od onih koji su ostali u zemlji, 6,7 miliona je raseljeno, a više od polovine stanovništva je nesigurno.

Bonus video:

(Espreso/ Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.