KREMLJ I SAD SARAĐUJU LEPO NA JEDNOM POLJU: Radi se o BITNOJ STVARI!
Ilustracija, Foto: Printscreen

RUSIJA I SAD

KREMLJ I SAD SARAĐUJU LEPO NA JEDNOM POLJU: Radi se o BITNOJ STVARI!

Ovi kontakti su usledili nakon dolaska u Belu kuću Džoa Bajdena (Joe Biden) koji je istakao borbu protiv klimatskih promena kao prioritet i vratio SAD u Pariski klimatski sporazum

Objavljeno:

Kremlj je obnovio saradnju sa novom američkom administracijom po pitanju klime, posebno na Arktiku i na zaštiti šuma, jednoj od retkih oblasti u kojima jača saradnja dve strane, piše danas ruski dnevnik Komersant.

Predstavnik Kremlja za tu oblast Ruslan Edelgerijev je prošle sedmice imao prvi sastanak putem video konferencije sa američkim izaslanikom za klimu i bivšim državnim sekretarom Džonom Kerijem (John Kerry).

"Razgovor sa Kerijem je bio važan korak za upoznavanje sa stavom nove američke administracije po pitanju klime", rekao je Edelgerijev.

On je precizirao da će glavna područja saradnje sa Vašingtonom biti zaštita Arktika, kao i saradnja u oblasti šuma i civilnog nuklearnog programa u kontekstu energetske tranzicije. Prema brojnim naučnicima, Sibir i Arktik su medju regionima koji su najizloženiji klimatskim promenama, a poslednjih godina su u tim delovima zabeležene rekordne vrućine i veliki požari.

"S obzirom na naučni i tehnološki potencijal naših zemalja, udruživanje snaga Moskve i Vašingtona po pitanju klime može da dovede do pozitivnih rezultata", rekao je Edelgerijev.

Džon Keri i šef ruske diplomatije Sergej Lavrov su sredinom februara takodje razgovarali o klimatskim promenama.

Ovi kontakti su usledili nakon dolaska u Belu kuću Džoa Bajdena (Joe Biden) koji je istakao borbu protiv klimatskih promena kao prioritet i vratio SAD u Pariski klimatski sporazum.

Bonus video:

(Espreso/ Beta AFP)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.