TEK DOŠAO NA VLAST, VEĆ NAPRAVIO SKANDAL: Mediji uništili PREMIJERA ITALIJE! OVO JE LUDILO
Mario Dragi, Foto: Printscreen/Youtube

italija

TEK DOŠAO NA VLAST, VEĆ NAPRAVIO SKANDAL: Mediji uništili PREMIJERA ITALIJE! OVO JE LUDILO

Ugovor je slučajno otkriven zahvaljujući nesmotrenosti anonimnog službenika...

Objavljeno:

Italijanski mediji pišu o “slučaju Makensej”, tajnom ugovoru koji je vlada premijera Marija Dragog potpisala sa tim američkim konsultantskim gigantom, za pomoć u pripremi “Plana obnove” o upotrebi 209 milijardi evra, koje je Italija dobila od Evropske unije za oporavak od zdravstvene i ekonomske krize.

Ugovor je slučajno otkriven zahvaljujući, kako piše list “La Republika”, nesmotrenosti anonimnog službenika.

Na pisanje medija, Ministarstvo za ekonomske poslove izdalo je saopštenje, koje malo šta objašnjava.

Navodno, usluge konsultantske firme koštaće samo 25.000 evra i američka firma će dati samo savete za izradu plana.

List “Il fato Kotidijano” povodom slučaja podseća da je prethodna vlada Đuzepe Kontea bila napadana zbog namere da isti zadatak poveri grupi domaćih stručnjaka, takozvanoj “Task fors”, a razlika je samo u tome, tvrdi list, što su to bili italijanski stručnjaci i što su već radili za vladu.

“Il fato Kotidijano” podseća da je američka konsultantska firma bila uključena u više skandala koji su ozbiljno narušili njenu reputaciju.

Prošlog meseca firmi “Makensej” je presuđeno da plati 600 miliona dolara za 47 američkih država, jer je po odluci suda, “stavila profit iznad ljudskih života”.

Ta firma je kao konsultant farmaceutske kompanije “Purdue” savetovala da se poveća dnevna doza psihofarmaka što je, kako je utvrđeno, doprinelo smrti 232.000 osoba.

Kao konsultant američkoj agenciji za imigraciju savetovala je da se “štedi na hrani za migrante” i da se šalju u seoska područja da bi smanjili troškove.

“Makensej” je svojevremeno bila uključena i u čuveni skandal energetske firme “Enron”, koja je propala zbog špekulacija i ostavila 20.000 ljudi bez penzija i ušteđevine.

Bila je uključena u slučaj korupcije u Južnoafričkoj Republici.

Iz svih skandala firma je, kako piše list, izlazila bez velikih posledica, jer u njenim ugovorima piše da je konsultantski posao koji obavlja “samo obično mišljenje”.

Svetsko tržište konsultantskih kompanija vredi 150 milijardi dolara godišnje, a procena je da firma “Makensej”, zarađuje oko 10 milijardi godišnje.

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.