ORGANIZOVAN REFERENDUM ZBOG OVOG PITANJA: Švajcarci glasaju o zabrani nošenja nikaba, burki, marama...
Nošenje burke, Foto: Profimedia

odluka

ORGANIZOVAN REFERENDUM ZBOG OVOG PITANJA: Švajcarci glasaju o zabrani nošenja nikaba, burki, marama...

Glasa se i o zabrani nošenja skijaških maski i marama preko lica tokom demonstracija

Objavljeno:

Švajcarci će danas na referendumu glasati o zabrani pokrivanja lica u javnosti, a ankete pokazuju da će većina podržati zabranu i da će predlog postati zakon. Desničarska Švajcarska narodna stranka (SVP) vodila je kampanju za zabranu nošenja burki izjednačavajući je s ekstremizmom. Glasa se i o zabrani nošenja skijaških maski i marama preko lica tokom demonstracija.

Mera bi se odnosila na pokrivanje lica na javnim mestima kao što su restorani, sportski objekti, javni prevoz i šetnja ulicom.

Izuzetak bi bili verski objekti, ili u slučaju bezbednosnih i zdravstvenih razloga, kao što sada ljudi nose maske zbog zaštite od pandemije kovida.

Švajcarska vlada se protivi meri i kaže da pokrivanje lica je "marginalno" pitanje.

Dodaje se i da bi ovakve mere ugrozile turizam, jer većina žena koje dolaze turistički iz dobrostojećih arapskih zemalja zaklanjanju lice.

Predlagači zakona kazu da nošenje marami preko lica simbolizuje represiju nad ženama i kažu da su mere neophodne kako bi se održao princip kojim lica treba da budu prikazana u slobodnom društvu kao što je švajcarsko.

- U Švajcarskoj je tradicija da pokažete svoje lice. To je znak naših temeljnih sloboda - rekao je Valter Vobman, parlamentarni zastupnik SVP-a i predsednik odbora za referendum.

Predlog je još iz 2017, mnogo pre pojave korona virusa koji je odrasle prisilio da nose maske u mnogim okruženjima kako bi se sprečilo širenje zaraze. U njemu se direktno ne spominje islam i među ciljevima mu je zaustaviti nasilne ulične demonstrante i fudbalske huligane s maskama. Ipak, lokalni političari, mediji, voditelji kampanje to su prozvali zabranom burke i nikaba.

Predlog oslikava napete odnose Švajcarske s islamom nakon što su građani podržali zabranu gradnje novih minareta 2009. godine. U dva kantona već su uvedene lokalne zabrane pokrivanja lica, piše HINA.

Francuska je zabranila nošenje vela koji prekriva celo lice u javnosti 2011. godine, a Danska, Austrija, Holandija i Bugarska imaju potpune ili delimične zabrane pokrivanja lica u javnosti.

Niko u Švajcarskoj ne nosi burku, a nikab nosi tridesetak žena, procenjuje Univerzitet u Lucernu.

(Espreso/Avaz.ba)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.