KAMALA IZRAZILA PROTIVLJENJE ISTRAZI SUDA U HAGU: Razgovarala sa Netanjahuom o navodnim ratnim zločinima Izraela
Kamala Haris, Foto: EPA/ SAUL LOEB

OSUDA

KAMALA IZRAZILA PROTIVLJENJE ISTRAZI SUDA U HAGU: Razgovarala sa Netanjahuom o navodnim ratnim zločinima Izraela

Haris i Netanjahu su razgovarali i o pandemiji korona virusa i iranskom nuklearnom programu, saopštio je Netanjahuov kabinet

Objavljeno:

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu razgovarao je sa potpredsednicom SAD Kamalom Haris koja je izrazila "potpuno protivljenje američke administracije odluci tužiteljke Međunarodnog krivičnog suda u Hagu" o istrazi navodnih izraelskih ratnih zločina.

Taj sud je u sredu najavio da će istraživati Izrael i palestinske ekstremističke organizacije zbog potencijalnih ratnih zločina tokom rata u pojasu Gaze 2014. godine i širenja jevrejskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali, podsećaju izraelski mediji.

Stejt department SAD je, takođe u sredu, osudio tu odluku, navodeći da sud nema ovlašćenje da pokrene istragu.

Haris i Netanjahu su razgovarali i o pandemiji korona virusa i iranskom nuklearnom programu, saopštio je Netanjahuov kabinet.

Bio je to njihov prvi razgovor od inauguracije predsednika SAD Džozefa Bajdena 20. januara.

"Premijer je rekao da ćemo nastaviti da jačamo našu obaveštajnu i bezbednosnu saradnju i da je on potpuno posvećen sprečavanju Irana da razvije nuklearno oružje namenjeno našem uništenju", dodaje se u saopštenju Netanjahuovog kabineta.

Kabinet potpredsednice SAD je naveo da je dogovoren nastavak saradnje o iranskom nuklearnom pitanju i "opasnom regionalnom ponašanju režima".

Bajden je najavio nameru da se ponovo pridruži nuklearnom sporazumu velikih sila s Iranom, s čim se Netanjahu ne slaže jer se tom dokumentu oštro protivio kad je sklopljen 2015. godine.

Izraelski lider je hvalio odluku Bajdenovog prethodnika Donalda Trampa da izadje iz sporazuma 2018. godine.

Haris je takodje čestitila Netanjahuu na izraelskom uspešnom programu vakcinacije i dogovorena je pojačana saradnja u oblasti zdravstva, vodosnabdevanja, zelene energije.

(Espreso/ Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.