MAJMUNI VAKCINISANI PROTIV KORONE: Zoološki vrt u San Dijegu ušao u ISTORIJU MEDICINE (VIDEO)
Gorile sada nisu vakcinisane, Foto: EPA/MELANIE DUCHENE

IZNENAĐENJE U SAD

MAJMUNI VAKCINISANI PROTIV KORONE: Zoološki vrt u San Dijegu ušao u ISTORIJU MEDICINE (VIDEO)

Zvaničnici su odlučili da vakcinišu majmune nakon što su u januaru gorile u San Dijego Safari Parku obolele od koronavirusa

Objavljeno:

Devet majmuna zoološkog vrta u San Dijegu, četiri orangutana i pet bonoba, vakcinisano je protiv covida-19, čime su ušli u istoriju medicine.

Jedna od životinja koja je primila vakcinu je i 28-godišnja ženka orangutana Karen. Ona je 1994. bila prvi čovekoliki majmun koji je podvrgnut operaciji na otvorenom srcu.

Svaka od devet životinja dobila je po dve doze eksperimentalne vakcine originalno namenjene psima i mačkama. Nijedan od majmuna nije imao lošu reakciju na vakcinu i svi su dobro, rekla je portparolka zoološkog vrta Darla Dejvis.

Zvaničnici su odlučili da vakcinišu majmune nakon što su u januaru gorile u San Dijego Safari Parku obolele od koronavirusa, u prvoj poznatoj transmisiji koronavirusa na čovekolike majmune. Osam gorila se od tada oporavilo i na putu su punog ozdravljenja, rekla je Dejvisova.

Gorile sada nisu vakcinisane jer su veterinari ocenili da je njihov imuni sistem već razvio antitela za borbu protiv virusa. Pretpostavlja se da je gorile zarazio asimptomatični zaposleni parka.

Orangutani i bonobi izabrani su za vakcinisanje jer je ocenjeno da su u najrizičnijoj grupi, prenosi Hina.

Bonus video:

(Espreso/ Index.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.