PUTINOV VELIKI UDAR NA GUGL? Predsednik Rusija razmišlja o dodatnom oporezivanju tehnoloških giganata
Vladimir Putin, Foto: Profimedia

internet kompanije

PUTINOV VELIKI UDAR NA GUGL? Predsednik Rusija razmišlja o dodatnom oporezivanju tehnoloških giganata

Poslednjih meseci ruske vlasti ciljale su na strane društvene mreže, a predsednik Vladimir Putin ih je oštro kritikovao zbog pokušaja da zarade bez brige o tome da li sadržaj „nanosi štetu“

Objavljeno:

Najveće ruske internet kompanije udružuju se sa vladom zemlje kako bi uvele novi porez koji pogađa džepove njihovih međunarodnih konkurenata i usmerava novac direktno na domaće tržište.

Predstavnici ruskih tehnoloških giganata prošle nedelje sastali su se sa potpredsednikom vlade Dmitrijem Černišenkom kako bi pomogli u planiranju nameta na strane internet divove koji koriste privatne podatke građana za prodaju ciljanih reklama.

Ako bude napredovalo, to će biti još jedan porez povrh takozvanog „Google poreza“, usvojenog 2016. godine, namenjenog kompanijama koje pružaju e-usluge, poput prodaje aplikacija ili video igara bez fizičke prodavnice. Ovaj PDV donosi budžetu oko 50 milijardi rubalja (67 miliona dolara) godišnje.

Poslednjih meseci ruske vlasti ciljale su na strane društvene mreže, a predsednik Vladimir Putin ih je oštro kritikovao zbog pokušaja da zarade bez brige o tome da li sadržaj „nanosi štetu“.

Prema pisanju moskovskog dnevnika Vedomosti, predstavnici najvećih ruskih giganata sa interneta, kao što su Iandek i Mail.ru, sastali su se sa Černišenkom kako bi razgovarali o dodatnim carinama na njihovu međunarodnu konkurenciju.

Predloženi namet bio bi usmeren na strane internet kompanije poput Google-a i Tvitter-a, koje obe koriste lične podatke za podsticanje ciljanih promocija. Reklame su primarno okretanje novca za većinu preduzeća na mreži. Na primer, samo u trećem kvartalu 2020. YouTube je ostvario preko 5 milijardi dolara prihoda od oglašavanja.

„Novi porez je mera koja je deo drugog paketa mera za podršku industriji. Njegovo kodno ime je „Digitalni porez“, rekao je jedan od učesnika obraćajući se Vedomostima. „Trebalo bi da naplati dodatnu naknadu kompaniji koja koristi podatke Rusa za formiranje politike oglašavanja.

Na primer, izvor Vedomosti primetio je da društvene mreže često analiziraju ponašanje korisnika radi kontekstualnog oglašavanja.

Ako se porez nastavi, sredstva će biti usmerena za podršku domaćoj IT industriji.

Poslednjih nedelja neki ruski političari zatražili su da se blokiraju strane platforme poput Fejsbuka, Tvitera i Instagrama, a neki ih optužuju da dozvoljavaju ilegalni sadržaj, poput poziva da se pridruže nesankcionisanim protestima.

Senator Aleksej Puškov, uticajni političar, primetio je da je neophodno „ojačati rusko zakonodavstvo kako bi se zaustavila upotreba društvenih mreža koje mobilišu građane za nezakonite radnje“.

(Espreso/Rt.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.