DOSAD NEVIĐEN SNIMAK ODMAZDE: Iranski projektili zasuli Američku vazduhoplovnu bazu (VIDEO)
Američka baza Ajin al- Asad, Foto: Printscreen/YouTube/American military news

DEKLASIFIKOVAN SNIMAK

DOSAD NEVIĐEN SNIMAK ODMAZDE: Iranski projektili zasuli Američku vazduhoplovnu bazu (VIDEO)

Na kratkom snimku mogu se videti projektili dok se zabijaju u hangare za održavanje aviona i druge bazne objekte, potom eksplodiraju a gust crn dim koji se nadvija se na bazom

Objavljeno:

Pentagon je deklasifikovao do sada neviđen video snimak na kom se vidi kako je niz iranskih projektila pogodio američku vazduhoplovnu bazu u Iraku prošle godine, kao odgovor na američki napad i ubistvo iranskog generala Kasema Sulejmanija, prenosi Sputnik.

Deklasifikovan snimak objavljen je na Si-bi-esu i prikazuje kako šest projektila padaju na vazdušnu bazu Ajin al-Asad, u kojoj su se nalazile američke trupe na zapadu Iraka.

Na kratkom snimku mogu se videti projektili dok se zabijaju u hangare za održavanje aviona i druge bazne objekte, potom eksplodiraju a gust crn dim koji se nadvija se na bazom.

Snimak je 8. januara 2020. godine načinio američki dron koji je leteo iznad baze, pet dana nakon što je Sulejmani ubijen u američkom vazdušnom napadu u blizini aerodroma u Bagdadu, po nalogu tadašnjeg predsednika SAD Donalda Trampa.

Kako navodi RT, u napadima nije bilo mrtvih, ali je 110 pripadnika američke vojske zadobilo kontuzije mozga jer su se nalazili veoma blizu mestu eksplozija.

Iako su američki vojni zvaničnici tada pohvalili američke obaveštajne službe kako su ih prethodno upozorile na predstojeći napad i omogućili evakuaciju aviona i druge imovine, tadašnji irački premijer Adel Abdul Mahdi napomenuo je da je sam Iran Bagdadu uputio upozorenje koje je prosleđeno Vašingtonu. Iransko rukovodstvo takođe tvrdi da su kontranapadi bili demonstracija sile nakon ubistva Sulejmanija, bez namere da izazovu ljudske žrtve, piše Sputnik.

Bonus video:

(Espreso/ Sputnik)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.