HRVATI U PANICI: U opasnosti im je i turistička sezona 2021!
Vakcina/ilustracija, Foto: Profimedia

užas

HRVATI U PANICI: U opasnosti im je i turistička sezona 2021!

Analitičari očekuju da će ovogodišnja turistička sezona biti bolja od 2020. godine, ali ipak mnogo gora od rekordne 2019. godine.

Objavljeno: 09:00h

Vest da će AstraZeneca isporučiti polovinu doze vakcina zemljama EU u narednom kvartalu je zabrinjavajuća, jer bi se plan vakcinacije mogao dodatno usporiti, a planirana vakcinacija za turističku sezonu mogla biti ugrožena.

Osim AstraZenece, koja će krajem februara isporučiti oko 30.000 doza, umesto 50.000, problema ima i Moderna, koja isporučuje 20 odsto manje od dogovorenog.

Prve pošiljke vakcine Johnson & Johnson, koja se daje samo jednom, trebalo bi da stignu sredinom marta. Ali čak i ovde još uvek nije poznato da li će isporuka ići planiranim tempom.

„Ako su količine manje od planiranih, sigurno nećemo moći da vakcinišemo ljude za turističku sezonu, ali ako u maju stigne velika tranša vakcina, onda ćemo stići. Mislim da je važno da se ugostiteljski i turistički radnici vakcinišu do leta, to je najbolji poziv za siguran odmor u Hrvatskoj - kaže epidemiolog prof. Dr Branko Kolarić koji se nada da neće biti trećeg talasa, iako su vesti iz komšiluka loše.

Broj zaraženih raste u svim susjednim zemljama, posebno u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori. U BiH vlada potpuni haos sa testiranjem. Hrvatska se trenutno nalazi u povoljnoj epidemiološkoj situaciji, vrhunac drugog vala epidemije prošao je u decembru, ali poslednjih sedam dana kriva ne ide u dobrom smeru. Silazni trend se samo preokreće.

TREĆI TALAS OPASNOST

Što se tiče trećeg talasa, prof. Dr Andreja Ambriović Ristov, molekularni biolog i član Naučnog veća Vlade Republike Hrvatske, kaže da su prognoze nezahvalne, ali ako zemlje u našem okruženju vide pojavu trećeg talasa, teško je očekivati da će mi ćemo to izbeći.

„Moramo biti vrlo oprezni da ovaj treći talas, ako se dogodi, bude što blaži, posebno zbog predstojeće turističke sezone za koju znamo da je vrlo važna za hrvatsku ekonomiju. Niko neće doći u zemlju u kojoj epidemija nije pod kontrolom. Važno je da se što više ljudi vakciniše, ali uz ovakve najave isporuke vakcine nema šanse da će vakcinacija pre jeseni uticati na tok epidemije, a pitanje je da li će se to tada dogoditi - naglašava naučnik .

Objašnjava da svaki put kada primetimo novi fokus, treba odmah pokušati da ga ugasimo, ali istovremeno istražiti da li je reč o novoj varijanti ili ne. „Ne treba ih se plašiti u smislu da je varijanta potpuno novi virus jer se čini da će sve vakcine koje se trenutno koriste zaštititi, čak delimično, od novih varijanti. Pored toga, kompanije za vakcine već su započele testiranje vakcina za nove varijante. Borba protiv stvaranja novih varijanti zapravo je borba protiv velikog broja zaraženih, odnosno velikog broja virusa koji cirkulišu. Ne možemo da kažemo šta će biti sutra ili prekosutra, ali moramo biti fleksibilni i reagovati na pravi način - navela je Ambriović Ristov. Ističe da moramo i dalje biti neprestano na oprezu.

„Teško je sada proceniti situaciju na osnovu broja novoinficiranih, jer znamo da to nije prava slika. Broj umrlih je i dalje visok, u poslednjih mesec dana imamo oko 20 smrtnih slučajeva dnevno. U kontekstu saznanja da su nove varijante virusa zaraznije, kada brojevi počnu da rastu, mogli bi da rastu mnogo brže. Zbog toga mere treba polako ublažiti, a nove uvesti vrlo brzo, ako se ukaže potreba. U svakom slučaju, ako brojevi počnu da rastu, jasno je da je ovo indikacija za pooštravanje mera, a ne za ublažavanje - nema dileme Andreja Ambriović Ristov.

DR. ŽELjKA KARIN: LETOM ĆEMO VAKCINISATI 50 DO 60 ODSTO

Direktor Zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije prim.dr. Željka Karin je u četvrtak rekla da se Spaladium Arena priprema za masovno vakcinisanje građana od 15. marta i da se očekuje da će do turističke sezone biti vakcinisano 50 do 60 odsto građana. "Ako vakcina dođe u količinama koje su planirane, do turističke sezone, prema prognozama, cijepit ćemo 50-60 posto građana u Splitsko-dalmatinskoj županiji", rekla je Karin.

Još uvek je neizvesno kakav će biti režim putovanja i prelaska granice u Evropskoj uniji. Za Hrvatsku će biti posebno važno kakve će odluke donositi vlasti u Nemačkoj, Austriji, Italiji i Sloveniji, jer su turisti iz ove četiri zemlje odgovorni za 77 odsto prihoda od turista.

Iako je prošlogodišnja turistička sezona bila bolja nego što se većina turističkih radnika nadala, prema HNB-u, pandemija koronavirusa odnijela je Hrvatskoj u prva tri kvartala prošle godine čak 5,12 milijardi evra prihoda od turizma.

Zarada od izvoza usluga u turizmu i putovanjima u tri kvartala prošle godine iznosila je 4,31 milijardu evra, dok je u istom periodu 2019. godine Hrvatska ostvarila prihode od izvoza usluga u turizmu od čak 9,435 milijardi evra. Pad je veći od 54 odsto. Koliki će biti ukupan gubitak prihoda u turizmu prošle godine, pokazat će se kada HNB objavi podatke o platnoj bilanci za cijelu godinu.

Analitičari očekuju da će ovogodišnja turistička sezona biti bolja od 2020. godine, ali ipak mnogo gora od rekordne 2019. godine.

(Espreso/Slobodnadalmacija.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.