NATO ZBIJA REDOVE: Oglasio se šef Pentagona i tvrdi da to nije zbog Rusije (VIDEO)
Vladimir Putin, Foto: EPA-EFE/ MICHAEL KLIMENTYEV / SPUTNIK / K

startegija

NATO ZBIJA REDOVE: Oglasio se šef Pentagona i tvrdi da to nije zbog Rusije (VIDEO)

Izveštavajući nakon virtuelnog sastanka ministara odbrane NATO-a, Ostin je pohvalio, kako je rekao, "jedinstvene perspektive" odvraćanja Kine od nekoliko ključnih država članica da uključe Finsku, Švedsku i Evropsku uniju

Objavljeno: 22:33h

Članice Severnoatlantskog saveza pojačavaju saradnju i posvećenost kolektivnoj bezbednosti povećavajući doprinose odbrani i pridružujući se SAD u odvraćanju Kine, koju ministar odbrane Lojd Ostin naziva "puzećom pretnjom".

Izveštavajući nakon virtuelnog sastanka ministara odbrane NATO-a, Ostin je pohvalio, kako je rekao, "jedinstvene perspektive" odvraćanja Kine od nekoliko ključnih država članica da uključe Finsku, Švedsku i Evropsku uniju.

"Pozdravljam NATO-ov rad na Kini i jasno sam stavio do znanja da su se Sjedinjene Države obavezale da će braniti međunarodni poredak zasnovan na pravilima, koji je Kina dosledno podrivala zbog svojih interesa", rekao je Ostin, prema transkriptu rasprave u Pentagonu.

Iako je u početku formiran za suprotstavljanje bivšem Sovjetskom Savezu na evropskom kontinentu, NATO se pokazao održivim i u drugim delovima sveta, poput Avganistana nakon 11. septembra, nakon istorijskog poziva na NATO-ovu odbrambenu klauzulu iz člana 5. koja štiti sve članice od napada . S obzirom na rastuću globalnu povezanost sa napretkom satelitske tehnologije i umrežavanja, nema razloga zašto doseg, obim i zaštitni omotač koji nudi NATO ne bi mogli uticati i na Tihi okean, prenosi Nešenel interest.

U tome postoji mnogo dinamike, uključujući rastuću spoznaju povezanu sa kineskim globalnim ekspanzionizmom na mesta poput Afrike, gde je poznato da kineska vlada sprovodi nešto što neki nazivaju nekom vrstom "ekonomskog imperijalizma" usmerenog na povećanje uticaja, vlasništva i moći u region. Takođe, PLA je dodao novu vojnu bazu u blizini poznate američke baza u Džibutiju i povećala svoje prisustvo u toj oblasti. Ne samo da je Afrika u dometu NATO snaga u mnogim ključnim aspektima, već je severna granica paralelna sa Sredozemnim morem, gde NATO može imati veliko površinsko, podmorsko i vazdušno prisustvo.

"Drago mi je kada vidim da se mnogi naši saveznici prihvataju ili premašuju obećanje o budžetu za NATO iz 2014. godini", dodao je Ostin.

Padaju mi na pamet neke zanimljive mogućnosti poput zajedničkih vežbi za zajedničku obuku u regionu koristeći globalna raspoređivanja iz zemalja članica NATO-a. Takođe je jasna stvarnost da svemirski i sajber domeni ne poznaju granice, što znači da bi mogli imati značajan uticaj bez nužnog oslanjanja na geografsku blizinu. Sateliti saveznici sa NATO-om, posebno ako deluju u globalnim mrežama, mogli bi da pomognu u pronalaženju mesta lansiranja kineskih lansiranja raketa i, možda u neposrednijem smislu, da prate kretanja kineskih snaga van uobičajenih okvira teži dok brzo migrira iz dominantne moć da postane vodeća globalna sila. "Ovde smo u Pentagonu i Ministarstvo odbrane na Kinu gleda kao na naš primarni izazov i verujemo da nam NATO može pomoći da bolje razmišljamo kroz svoje operativne koncepte i investicione strategije kada je reč o suočavanju s tim izazovom", rekao je Ostin.

Iako je bilo jasno naglasiti da su sigurnost, odvraćanje i suočavanje sa globalnim pretnjama prioritet Pentagona broj jedan, Ostin je na pitanje o mogućem smanjenju napetosti sa Kinom odgovorio: "nema sumnje da postoje neka područja u kojima ćemo videti zajednički interes, a možda i postoje prilika za angažovanje ".

U isto vreme, Ostin je bio jasan da će svako angažovanje "biti sa stanovišta promovisanja naših najboljih interesa".

"Moja prva briga i moj posao je da branim ovu zemlju i štitimo naše interese. I tako ćemo mi - u ovom odeljenju ćemo učiniti sve što je moguće kako bismo osigurali da imamo prave operativne koncepte, prave planove i da smo te planove obezbedili sa pravim mogućnostima da pružimo verodostojno odvraćanje - ne samo Kini ili bilo kom drugom protivniku koji bi želeo - želeo bi da nas povede ", rekao je Ostin.

(Espreso/National Interest)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.