POLICIJA UPALA U DOM NAJBLIŽEG SARADNIKA KANCELARA: I Kurc u problemu
Sebastijan Kurc, Foto: Profimedia

UPAD

POLICIJA UPALA U DOM NAJBLIŽEG SARADNIKA KANCELARA: I Kurc u problemu

U julu 2017. navodno je tadašnji šef "Novomatika" Harald Numan ponudio tadašnjem šefu bečke Narodne stranke Blumelu donaciju u zamenu za sastanak sa kancelarom Sebastijanom Kurcem

Objavljeno: 23.02.2021. 21:44h

Austrijsko specijalno tužilaštvo za korupciju istražuje je li bivši šef ogranka vladajuće stranke u Beču 2017. šefu kockarnica "Novomatik" dogovorio sastanak s mladim ministrom spoljnih poslova Sebastijanom Kurcom, da bi im "Novomatik" zauzvrat uplatio stranačku donaciju, prenosi Jutarnji list.

"Novomatik" je od Kurca mogao da traži lobiranje kod italijanskih vlasti zbog milionskog poreskog spora.

Prošle nedelje istražitelji su upali u kuću ministra finansija Gernoa Blumela s nalogom za pretres. Blumel je jedan od najbližih saradnika kancelara Sebastijana Kurca, a 2017. je bio šef vladajuće Austrijske narodne stranke u Beču. Sebastijan Kurc danas je kancelar. Zbog istrage je napao pravosuđe: zatražio je ukidanje Specijalnog tužilaštva i temeljnu reformu pravosuđa. To je inače zahtev opozicije, i Kurz se tome dosad protivio.

I Blumel i "Novomatik" negiraju optužbe. U julu 2017. navodno je tadašnji šef "Novomatika" Harald Numan ponudio tadašnjem šefu bečke narodne stranke Blumelu donaciju u zamenu za sastanak s Kurcem. Tema razgovora trebalo je da budu "Novomatikovi" poreski problemi u Italiji teški desetine milijardi evra. Blumel je potvrdio da je imao kontakta s Numanom, ali negira da je stranka dobila ikakav novac.

Sukob u vladajućoj koaliciji

Zbog istrage došlo je do sukoba unutar vladajuće koalicije, između Austrijske narodne stranke i Zelenih koji vode ministarstvo pravosuđa. Parlamentarni klub ANS zatražio je od Ministarstva pravosuđa odgovor na više pitanja: na osnovu kojih informacija su zatražili pretres Blumelove kuće, je li "Novomatik" donirao novac ANS i za šta je uopšte osumnjičen ministar finansija. Ministarstvo pravosuđa vodi Verner Kogler, koji menja ministarku Almu Zadić dok je ona na porodiljskom bolovanju. Opozicija je tražila smenu ministra finansija, ali su Zeleni ipak stali uz njega, prenosi nemački ARD.

Kancelar Sebastijan Kurc podržao je Blumela, koji je jedan od njegovih najbližih saradnika. Zbog napada na pravosuđe, austrijski mediji napadaju Kurca za "orbanizaciju". Kurc je naime specijalno tužilaštvo optužio da su nezakonito pretražili kuću ministra finansija. U istrazi je bilo mnogo kršenja zakona, tvrdio je Kurc. Kritikovao je to što je od 40.000 osumnjičenih protiv kojih je Specijalno tužilaštvo vodilo istragu, samo 400 na kraju zaista osuđeno. Mnogi su bili pogrešno optuženi, sud ih je oslobodio, ali karijera im je uništena, optužuje kancelar.

Narušavanje ugleda Austrije u svetu

U nedelju je Kurc pozvao tužilaštvo da što pre ispita svedoke i završi istragu, s velikim uticajem na dnevnu politiku. Napao je istražioce zbog lažnih optužbi, prozvavši ih zbog curenja dokumenata u medije i zbog narušavanja ugleda Austrije u svetu. Kancelar je poručio tužiocima da je "dostupan u bilo kom trenutku za svedočenje" kako bi razjasnio sve nedoumice.

Istraga traje 18 meseci, a Specijalno tužilaštvo je poslednjih meseci izvelo na desetine racija na imanjima šefova "Novomatika" i političara. Među ostalim, osumnjičen je bivši ministar finansija Hartvig Loger. "Novomatik" negira donaciju vladajućoj stranci, ali istražioci "češljaju" velike uplate desetinama malih klubova i "think tankova" koji bi mogli biti povezani s Austrijskom narodnom strankom. Dosad su toliko zaplenili da u rukama imaju punu korespondenciju članova vlade u protekle dve godine, rekao je jedan izvor za britanski Fajnenšel tajms.

U rokovniku milijardera pisalo je "Kurc"

Ali, Kurc optužuje tužilaštvo da je politički instrumentalizovano i da ciljano pušta dokumenta da cure. Među ostalim, objavljeno je da je u rokovniku milijardera Johana Grafa, vlasnika "Novomatika", u julu 2017. bilo upisano "Kurc". Ali, kancelar tvrdi da nije istina da se sreo sa Grafom, u rokovnik je bio upisan sastanak s bivšom članicom Nadzornog odbora "Novomatika" Martinom Kurc. Nije istina ni da se s izvršnim direktorom "Novomatika" Haraldom Numanom sastao u septembru 2017, "jednostavnim pretraživanjem na Guglu može se videti da sam u tom terminu gostovao u TV debati", poručuje Kurc.

Kurc traži rasformiranje Specijalnog tužilaštva, pravosudnog tela za borbu protiv korupcije koje je nadređeno Ministarstvu pravosuđa. Za to će biti potrebna promena ustava, a zasad se čini da kancelar za to ima potrebnu većinu. Ta je agencija proteklih godina napravila više velikih grešaka, piše Fajnenšel tajms, među ostalim odobrenje pretrage kancelarije austrijske obaveštajne agencije 2018.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.co.rs


Adria media