STUDIJE POKAZALE ŠTA NAM KORONA RADI: Načnici tvrde da je drastično smanjen životni vek
Foto: Profimedia

KORONA SKRAĆUJE ŽIVOT

STUDIJE POKAZALE ŠTA NAM KORONA RADI: Načnici tvrde da je drastično smanjen životni vek

Stručnjaci su rekli da je to snažan podsetnik da korona ne ubija samo starije osobe, iako se predstavlja da je mnogo manji rizik za mlađe ljude

Objavljeno:

Više od 20 miliona godina života prerano je izgubljeno zbog korona virusa, tvrdi nova studija.

Istraživači procenjuju da je bolest kovid-19 u proseku skratila za 16 godina život svake svoje žrtve.

Stručnjaci su rekli da je to snažan podsetnik da korona ne ubija samo starije osobe, iako se predstavlja da je mnogo manji rizik za mlađe ljude.

Španski akademici istraživali su broj žrtava kovida u 81 zemlji širom sveta.

Uporedili su razliku između starosti osoba koje su umrle od kovida sa prosečnim očekivanim životnim vekom u tim zemljama.

Računica, poznata kao "gubitak godina života" (ILL), mogla bi da bude dva do devet puta veća za kovid u odnosu na prosečan sezonski grip.

Kako prenosi "Dejli mejl", analiza podataka studije pokazala je da je u pogledu izgubljenih godina živora Nepal bio najteže pogođena zemlja na svetu. Nepalske žrtve kovida u proseku su izgubile 26 godina života.

Ovu zemlju su pratili Tajvan (25), Bolivija (23), El Salvador (23), Dominikanska Republika (22) i Кenija (22).

Na drugom kraju skale nalazile su se Belgija, Danska, Luksemburg, Slovenija, Švedska i Švajcarska, gde su preminuli izgubili manje od 10 godina života.

tudija je pregledala 1.279.866 smrtnih slučajeva od korona virusa zabeleženih do 6. januara.

- Ukupno je zbog kovida u 81 zemlji obuhvaćenoj ovom studijom izgubljeno 20.507.518 godina života - 16 godina po pojedinačnom smrtnom slučaju - rekao je šef istraživanja dr Hektor Arolas sa Univerziteta Pompeu Fabra u Barseloni.

Istraživači su koristili podatke o očekivanoj dužini života i projekcije ukupnih smrtnih slučajeva od kovida po zemljama.

U zemljama u kojima su podaci o brojevima smrtnih slučajeva dostupni prema polu, izgubljeni broj godina života bio je 44 odsto veći kod muškaraca nego kod žena.

U poređenju sa drugim uobičajenim globalnim uzrocima smrti, ILL povezan sa kovidom je dva do devet puta veći od ILL-a povezanog sa sezonskim gripom i iznosi koliko i četvrtina ILL-a povezanog sa bolestima srca.

Ovo je podsetnik da kovid-19 ubija i hiljade ljudi u najboljim godinama, a ne samo one koji su ionako već umirali od nečeg drugog. Oni koji tvrde da su ekonomski i socijalni troškovi mera za suzbijanje virusa previsoki, ovo bi trebalo pažljivo da pročitaju - rekao je dr Sajmon Klark, vanredni profesor ćelijske mikrobiologije na Univerzitetu Riding.

Bonus video:

(Espreso/SrbijaDanas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.