LEKARI ŠTRAJKUJU, PACIJENTI U OPASNOST: Izašli su na ulici, haos u Grčkoj
Foto: EPA/MARKO DJOKOVIC

ŠTRAJK LEKARA

LEKARI ŠTRAJKUJU, PACIJENTI U OPASNOST: Izašli su na ulici, haos u Grčkoj

Postoji ozbiljan rizik kako za kritično bolesne pacijente sa kovid-19, tako i za pacijente obolele od drugih bolesti, navodi se u saopštenju sindikata bolničkih lekara

Objavljeno:

Grčki lekari u bolnicama zapoceli su danas jednodnevni štrajk, a desetine njih je marširalo Atinom u znak protesta zbog loših uslova u bolnicama na prvoj liniji odbrane protiv pandemije korona virusa.

Jedinice za intenzivnu negu u državnim bolnicama rade sa otprilike 80 odsto kapaciteta i lekari žele da vlada stvori nove jedinice za kovid pacijente umesto da koristi već postojeće, kao i da zaposli više osoblja i koristi resurse iz privatnog sektora, preneo je Rojters.

Postoji ozbiljan rizik kako za kritično bolesne pacijente sa kovid-19, tako i za pacijente obolele od drugih bolesti, navodi se u saopštenju sindikata bolničkih lekara OENGE.

Situaciju u bolnicama opisuju kao užasnu.

Noseći hirurške maske, lekari su demonstrirali u Atini držeći transparente na kojima je pisalo "Podrška zdravstvenim radnicima" i slike zdravstvenog radnika sa pesnicom podignutom u znak protesta.

Više od 1.200 pacijenata sa kovid-19 lečilo se na odeljenjima intezivne nege u Grčkoj od početka pandemije.

Sa oko 6.000 smrtnih slučajeva, Grčka je prošla bolje nego mnoge evropske zemlje u suzbijanju pandemije i sprečavanju kolapsa zdravstvenog sistema, urušenog zbog finsnsijske krize koja je vladala godinama, preneo je Rojters.

Bonus video:

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.