KORONA ISPRAZNILA PORODILIŠTA: Stručnjaci očekivali nagli porast nataliteta, a sledilo je neočekivano!
Porodilište, Foto: Profimedia

Prazna porodilišta

KORONA ISPRAZNILA PORODILIŠTA: Stručnjaci očekivali nagli porast nataliteta, a sledilo je neočekivano!

U bolnici u Sen Deniju broj porođaja pao je oko 20 odsto od sredine decembra

Objavljeno:

Kad je EU uvela jedan od najstrožih lokdauna, odnosno set mera socijalne distance u prvom talasu pandemije prošlog proleća, naširoko se spekulisalo da će uslediti bebi-bum – veliki porast nataliteta.

Kada su demografski stručnjaci mislili da će zaključavanje granica značajno uticati na rast svetske populacije tako što će se ljudi u lokdaunu morati nečime pozabaviti i da će praviti bebe, nakon devet meseci su se zaprepastili brojkama koje su dobili. EU beleži oštar pad broja novorođenih. Ekonomska nesigurnost i društveni stres izazvani pandemijom koronavirusa odvratili su, čini se, mnoge parove od toga da postanu roditelji.

U bolnici u Sen Deniju broj porođaja pao je oko 20 odsto od sredine decembra do sredine januara (sa 348 na 285), a predviđa se da će ostati ispod nivoa za 2020. u prvoj polovini 2021. Dok su kovid odeljenja bila puna, porodilište je bilo poluprazno. Sen Deni nije jedini koji beleži ovakav pad, u pet velikih bolnica u regionu Paj de la Loir na severoistoku Francuske, u kojoj je glavni grad Nant, broj rođenih je pao za 10 do 25 odsto u januaru u poređenju s istim mesecom prošle godine. U Francuskoj je za devet meseci opao natalitet za 19 odsto što se pripisuje pandemiji.

Prazna porodilišta

Italija, koja je prva u Evropi bila pogođena koronavirusom i prva uvela lokdaun, takođe je iskusila ozbiljan pad nataliteta. Broj novorođenih pao je za čak 21 odsto u januaru u 15 italijanskih gradova, prema izveštaju koji je ovog meseca objavio italijanski statistički institut.U Nemačkoj je taj postotak na 15 odsto, iako istraživanja nisu obuhvatila sve savezne države.

S druge strane okeana, i SAD očekuje pad od čak 300 hiljada novorođenih u 2021. u odnosu na 2019, prema proceni instituta “Brukings”. Pri toj proceni su uzeli u obzir okolnosti kao što su zatvaranje vrtića i škola i pritisak rada od kuće na roditelje i one koji bi to hteli da postanu. Američki portal NBCLX je istraživanjem došao do podataka o padu nataliteta od pet do osam odsto u velikim saveznim državama Kaliforniji, Floridi i Ohaju. Institut “Gutmačer” je u svom istraživanju utvrdio da je čak 34 odsto Amerikanki smanjilo broj dece koji planiraju imati ili odložilo planove za širenje porodice zbog pandemije.

Kina u problemu

Čak i Kina, koja je prva suzbila prvi talas epidemije i potpuno sprečila drugi talas, koji je pogodio ostatak sveta, u 2020. je imala oko 15 odsto novorođenih manje nego 2019, prema podacima ministra javne bezbednosti, objavljenim početkom ovog meseca. Prema preliminarnim podacima, stopa nataliteta je pala od 9 do čak 32 odsto u drugoj polovini 2020. u nekim kineskim gradovima.

(Espreso / Informer)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.