DW OBJAVIO ZABRINJAVAJUĆU VEST: Korona povećala ksenofobiju u Evropi!
Koronavirus, Foto: Ilustracija, EPA-EFE/ JAMES GOURLEY

ISTRAŽIVANJE

DW OBJAVIO ZABRINJAVAJUĆU VEST: Korona povećala ksenofobiju u Evropi!

Tek sa dolaskom vakcina polako se nazire povratak u normalan život, ali dugoročne posledice, posebno za politiku biće prilično velike

Objavljeno:

Studija sprovedena u osam evropskih zemalja pokazala je da u vreme korona-krize svuda u Evropi rastu predrasude, kesnofobija, šire se teorije zavere, a poverenje u politički sistem slabi.

Tek sa dolaskom vakcina polako se nazire povratak u normalan život, ali dugoročne posledice, posebno za politiku biće prilično velike, piše Dojče vele.

To je, navodi se, pokazala evropska studija koju su sproveli nemačka fondacija Amadeu Antonio, britanska organizacija Hope Charitable Trust i švedska fondacija Ekspo (Expo) o tome kakve političke stavove zastupaju, a rezultati su pokazali da većina Francuza, Italijana, Poljaka i Mađara veruje da je politički sistem u njihovim zemljama potpuno ili barem delimično urušen.

U porastu su takođe i predrasude prema migrantima, muslimanima ali i drugim grupama stanovništva, a u svih osam zemalja oko trećina ispitanih ima negativnu ili veoma negativnu sliku o migrantima - u Mađarskoj takvo mišljenje zastupa čak 60 odsto anketiranih.

Takvu situaciju pokušava da iskoristi pre svega politička desnica, kaže Džo Molhol iz britanske organizacije Hope Charitable Trust i dodaje da čak ni evropskoj desnici nije pošlo za rukom da iskoristi pandemiju onako kako je očekivala, ali je uspela da uvede novu eru teorija zavere.

"Mnogi ljudi utehu traže u jednostavnim i pojednostavljenim objašnjenjima o svetu koji se navodno oteo kontroli", smatra Molhol.

U čitavoj Evropi proteklih meseci su se održavali protesti zbog lokdauna i protiv političkih elita, a te proteste pratile su teorije zavere, piše DW i dodaje da se antisemitski pokret QAnon prelio iz SAD u Evropu, posebno u Nemačku i Veliku Britaniju.

Autori studije upozoravaju ne samo na promenu stavova u Evropi, nego i na posledice toga - opasnost od desničarskih terorističkih napada i dalje je velika - širom Evrope, čime se ona sa velikih desničarskih ekstremističkih stranaka i organizacija pomera u pravcu transnacionalnih pokreta, kaže Džo Molhol.

"Danas desničarski aktivisti mogu lako sa svojih sofa da se uključe u politiku: gledaju video-snimke sa Jutjuba, posećuju desničarske internet stranice, umrežavaju se na desničarskim forumima i pokušavaju na svoju stranu da prodobiju 'normalne' ljude sa mejnstrim platformi poput Fejsbuka ili Tvitera, rekao je on.

Sa druge strane, piše DW postoji razlog i za samopouzdanje - solidarnost u mnogim gradovima i zajednicama ohrabruje, a svuda u Evropi porodice, komšije, ali i stranci pomažu i podržavaju jedni druge.

"To su dirljivi primeri požrtvovanosti, ljubavi i nade", zaključuje DW.

Bonus video:

(Espreso/Tanjug / DW)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.