NEVEROVATNO! Izvučen genom star MILION GODINA i to iz zuba jedne ogromne životinje!
Ilustracija, Foto: Printskrin/dailymail.co.uk

vau, kakvo otkriće!

NEVEROVATNO! Izvučen genom star MILION GODINA i to iz zuba jedne ogromne životinje!

Stručnjaci do sada nisu bili sigurni može li drevna DNK opstati duže od milion godina

Objavljeno:

Naučnici su uspeli da izvuku genom star milion godina iz zuba mamuta pronađenih 1970-ih u sibirskom večnom ledu.

Stručnjaci do sada nisu bili sigurni može li drevna DNK opstati duže od milion godina. Kada neki organizam umre, njegovi se hromozomi raspadnu na delove koji s vremenom postaju sve kraći. Lanci DNK nakon nekog vremena postanu toliko mali da čak ako se i izvuku iz uzorka, u sebi ne sadrže korisne informacije.

Genetičar Ludovik Orlando iz Centra za antropobiologiju i genetiku u Tuluzu, u Francuskoj, i njegove kolege uspeli su da izvuku informacije iz kosti konja stare između 560.000 i 780.000 godina, nakon čega su se zapitali može li se to isto uraditi i s još starijim uzorkom.

Pogotovo su bili optimistični kada je reč o uzorku koji je sačuvan u permafrostu jer konstantno niske temperature večnog leda usporavaju fragmentaciju DNK, prenosi Index.hr.

Lav Dalen, evolucijski genetičar iz Švedskog prirodnjačkog muzeja (SMNH) u Stokholmu, bavi se sekvenciranjem starih ostataka mamuta od 2007. godine, a nedavno je uspeo da ostvari san genetičara iz Francuske.

Njegov tim je sekvencirao uzorke, jedan vunenog mamuta (mammuthus primigenius) i dva stepskog mamuta (mammuthus trogontherii), koje je 1970-ih iskopao ruski paleontolog Andrej Šer.

Dalen se nadao da bi DNK iz uzoraka mogao dati neke odgovore na pitanja o evoluciji vunenih mamuta, ali je bio vrlo sumnjičav zbog kvaliteta uzoraka, piše naučni magazin Nejčer.

"Nije sve što se nalazi u večnom ledu očuvano. Velika većina uzoraka ima bezvezni DNK", kazao je.

Ali zahvaljujući napretku u tehnologiji sekvenciranja i bioinformatike, njegov tim je naposletku uspeo da izvuče 49 miliona baznih parova nuklearne DNK iz najstarijeg uzorka, pronađenog u blizini sela Krestovka, i 884 miliona baznih parova iz drugog zuba koji pripada uzorku nazvanom Adića.

DNK analiza je pokazala da je uzorak iz Krestovke star 1,65 miliona godina, a uzorak Adiće oko 1,3 miliona.

Ova dva najstarija zuba su izgleda pripadali stepskim mamutima, evropskoj vrsti za koju se smatra da je prethodila vunenim i kolumbijskim mamutima.

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.