KOMBINOVANJE DVA VIRUSA: Kombinacija vakcina Sputnjik V i AstraZeneka povećava zaštitu od korona virusa?
Vakcina protiv Covida-19, Foto: Profimedia

ISTRAŽIVANJE

KOMBINOVANJE DVA VIRUSA: Kombinacija vakcina Sputnjik V i AstraZeneka povećava zaštitu od korona virusa?

Boljević je naveo da je prvu dozu vakcine Sputnjik V primio 11. novembra, a drugu 1. decembra, a da mu je posle druge doze nivo antitela oko 11 jedinica

Objavljeno:

Testiranje kombincije vakcina protiv virusa korona Sputnjik V i AstraZeneka sprovodi se u Azerbejdžanu, a specijalista patofiziologije i pulmologije na Sečenovskom Univerzitetu u Moskvi prof.dr Sergej Boljević smatra da je kombinacija ruskog i britanskog cepiva ''odlična'', jer povezuje dva različita virusa, što bi moglo da poveća zaštitu od virusa korona.

''To je odlična kombinacija, AstraZeneka koristi dva ista virusna vektora, a Sputnjik V dva različita, tako da se stvara kombinacija dva virusa'', kazao je Boljević za televiziju K1 koji se vakcinisao ruskim cepivom u eksperimentalnoj fazi primene.

Sputnjik V
foto: Profimedia

On je naveo da je u Rusiji vakcinisano oko 3,5 miliona stanovnika i da se očekuje da se do juna završi imunizacija svih koji su izrazili želju da se vakcinišu.

Boljević je naveo da je prvu dozu vakcine Sputnjik V primio 11. novembra, a drugu 1. decembra, a da mu je posle druge doze nivo antitela oko 11 jedinica.

''Inače, sve što je veće od jedinice, kada je reč o nivou antitela, već je zaštita'', rekao je Boljević.

On je kazao da je vakcina "epiVakKorona", koja je napravljena u naučnom centru "Vektor" kod Novosibirska, do sada pokazala 100 odsto efikasnosti kod odraslih između 18 i 60 godina, a kod starijih od 60 godina efikasnost od 95 odsto.

Kada je reč o vakcini Sputnjik V, kaže da do sada nije bilo alergijskih reakcija niti smrtnih ishoda kao posledice Sputnjik V.

''Ta vakcina ima vrlo blage neželjene efekte - temperatura do 38, glavobolja, bol u ruci i mišićima, ali to prolazi za dan-dva'', rekao je Boljević.

Vakcina, Koronavirus, Korona virus
foto: Tanjug/Nikola Anđić

U Rusiji će, kaže, sledećeg meseca biti registrovana i kineska vakcina koja koristi mrtav virus, ali ima manju efikasnost u zaštiti.

Boljević je kazao da je epidemiloška situacija u Rusiji stabilna i da pada broj obolelih.

''Mere se ublažavaju, studenti dolaze na predavanja, kaficihi i restorani rade normalno, ali je ograničen broj ljudi na sportskim događajima i kulturnim manifestijama'', rekao je Boljević.

Bonus video:

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.