DRASTIČAN PAD BDP-A U UJEDINJENOM KRALJEVSTVU! Korona je promenila situaciju u toj zemlji!
Korona virus/ilustracija, Foto: EPA/Ashley Crowden

neverovatno

DRASTIČAN PAD BDP-A U UJEDINJENOM KRALJEVSTVU! Korona je promenila situaciju u toj zemlji!

Što se tiče mesečnih pokazatelja, privreda Britanije je u decembru porasla za 1,2 procenta u odnosu na novembar, ali je ostala za 6,3 procenta ispod nivoa iz februara 2020.

Objavljeno: 10:29h

Bruto domaći proizvod Ujedinjenog Kraljevstva pao je 9,9 procenata u 2020. godini usled razornog uticaja pandemija koronavirusa na ekonomsku aktivnost, što je najveća stopa pada otkako je počela da se vodi ovakva evidencija.

U poslednjem lanjskom tromesečju, britanski BDP je zabeležio porast od 1,0 posto u odnosu na prethodno tromesečje, prema današnjim podacima Nacionalnog zavoda za statistiku (ONS), iako je zemlja ponovo uvela mere zaključavanja u nastojanju da se izbori s novim talasom epidemije kovid-19, prenosi CNBC.

U poređenju sa čevtrim kvartalom 2019, BDP je bio za 6,6 odsto manji. Godišnji privredni pad od 9,9 posto je više je nego dvostruko veći od onog zabeleženog 2009. godine tokom globalne finansijske krize. Statistički pokazatelj o rastu u trećem kvartalu 2020. revidiran je naviše na 16,1 posto, što je rezultat ublaženih mera ograničenja društvenih događaja, putovanja i poslovnih aktivnosti. Engleska je i dalje u režimu lokdauna bez jasnog datuma kada će blokada biti okončana, mada je britanski premijer Boris DŽonson u sredu rekao da je otprilike svaka četvrta odrasla osoba u zemlji, što je približno 13 miliona ljudi, do sada primila prvu dozu vakcine protiv kovida. Što se tiče mesečnih pokazatelja, privreda Britanije je u decembru porasla za 1,2 procenta u odnosu na novembar, ali je ostala za 6,3 procenta ispod nivoa iz februara 2020. Sektor usluga je zabeležio rast od 1,7 odsto decembru, nakon novembarskog pada od 3,1 posto, dok se proizvodnja povećala osmi mesec uzastopno, ali po najmanjoj stopi od maja 2020. godine, naveli su britanski statističari.

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.