DEMANTOVALI! Luksemburg odbacuje nove optužbe da je poreski raj za bogate
Ilustracija, Foto: Youtube printscreen

demanti

DEMANTOVALI! Luksemburg odbacuje nove optužbe da je poreski raj za bogate

Luksemburška vlada je odgovorila da je Luksemburg u potpunosti u skladu sa međunarodnim i EU propisima i standardima za transparentnost

Objavljeno:

Luksemburg je demantovao danas tvrdnje grupe svetskih medija da je ta zemlja veliki poreski raj za bogate i slavne uprkos zakonima EU o suzbijanju toga.

Grupa medija, među kojima i francuski Mond (Le Monde), navodi da Lukesmburg ima desetine fantomskih firmi bez osoblja ili kancelarija sa jedinim ciljem da se sakriju ili zaštite sredstva bogatih i slavnih od poreskih vlasti ili da se drže sumnjiva sredstva. Ti mediji kao izvor navode podatke koje su prikupili na osnovu javno dostupnih registara kompanija.

Vlada je navela da kao međunarodni finansijski centar Luksemburg stalno procenjuje i ažurira svoje programe nadzora i arsenal mera za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma.

Grupa Transparensi internešenel je prenela da je takozvana istraga "OupenLuks" (OpenLux) koju su sproveli Mond i drugi, pokazala "velike slabosti u borbi protiv pranja novca u Luksemburgu" gde investicioni fondovi "u velikoj meri deluju u tajnosti".

Luksemburška vlada je odgovorila da je Luksemburg u potpunosti u skladu sa međunarodnim i EU propisima i standardima za transparentnost i da ih u potpunosti primenjuje, kao i da primenjuje bez izuzetka pun arsenal međunarodnih i EU mera za razmenu informacija o poreskim pitanjima i za borbu protiv zloupotrebe i utaje poreza.

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.