BORELJ: Poseta Rusiji bila je komplikovana, EU i Rusija nisu saglasne u vezi sa mnogim pitanjima!
Žozep Borelj, Foto: Printscreen

nije baš sjajno

BORELJ: Poseta Rusiji bila je komplikovana, EU i Rusija nisu saglasne u vezi sa mnogim pitanjima!

On je najavio da će se o odnosima EU i Rusije razgovarati na sastanku ministara spoljnih poslova Unije 22. februara

Objavljeno:

Rusija ne želi da iskoristi mogućnost za konstruktivan dijalog sa Evropskom unijom i moraće da snosi posledice, izjavio je visoki predstavnik Unije za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borelj.

Borelj je rekao da je njegova poseta Rusiji od 4. do 6. februara bila komplikovana, da je tema razgovora bilo loše stanje u odnosima Brisela i Moskve, te da su se odnosi dodatno narušili hapšenjem i zatvaranjem ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog, kao i nekoliko hiljada demonstranata koji su izašli na proteste radi podrške ruskom blogeru.

- Svrha ove misije bila je da se direktno izrazi oštra osuda tih događaja, da se kroz principijelnu demokratiju razgovara o procesu rapidnog pogoršanja naših odnosa sa Rusijom i da se doprinese pripremanju za diskusije o odnosima Brisela i Moskve u Evropskom savetu na samitu u martu - istakao je Borelj.

On je ocenio da je proterivanje troje diplomata članica EU iz Rusije tokom njegove posete Moskvi pokazatelj da ruske vlasti ne žele da se uključe u konstruktivniji dijalog sa EU, uz napomenu da situacija nije neočekivana, ali da je "za žaljenje, čak i iz ruske strateške perspektive".

- EU će morati da razmisli o posledicama, smeru u kojem želi da se kreće u odnosima sa Rusijom i da nastavi dalje ujedinjeno i odlučno – rekao je Borelj, dodajući da EU i Rusija, osim slučaja "Navaljni", nisu saglasne ni u vezi sa brojnim drugim pitanjima, uključujući pitanja Belorusije, Ukrajine, Gruzije, Sirije i Libije.

On je najavio da će se o odnosima EU i Rusije razgovarati na sastanku ministara spoljnih poslova Unije 22. februara, te da će članice bloka doneti odluke o sledećim koracima i da postoji mogućnost uvođenja sankcija Moskvi.

Moskva iznenađena

Rusija je iznenađena ocenama posete Moskvi koje je Borelj objavio na svom blogu po povratku u Brisel, jer se one razlikuju od njegovih prethodnih izjava, saopštilo je sinoć rusko Ministarstvo spoljnih poslova, prenosi Tanjug.

"Bili smo iznenađeni kada smo pročitali Boreljove ocene rezultata posete, one su u priličnoj suprotnosti s njegovim izjavama datim na konferenciji za štampu u Moskvi”, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Rusije koje prenosi Sputnjik.

Dodaje se da je Borelj na završnoj konferenciji za novinare s ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejom Lavrovom "imao sve mogućnosti da odmah da sopstvenu ocenu" poseti Moskvi, što je, kako je istaknuto, i učinjeno.

"Niko ga nije ograničavao, ni u vremenu, ni u formatu. Moguće je da je po dolasku u Brisel šefu evropske diplomatije objašnjeno šta je trebalo da naglasi, ali onda to samo potvrđuje kako i ko zapravo formira politiku Evropske unije”, istaklo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj boravio je u poseti Moskvi od 4. do 6. februara i tom prilikom se sastao sa ministrom spoljnih poslova Lavrovom. Ovo je bila prva poseta šefa evropske diplomatije ruskoj prestonici od 2017. godine.

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.