RUSKA VAKCINA IDE NA ZAPAD? Zapad bi konačno trebalo da otvori vrata Sputnjiku V!
Foto: EPA-EFE/RDIF HANDOUT

RUSKA VAKCINA

RUSKA VAKCINA IDE NA ZAPAD? Zapad bi konačno trebalo da otvori vrata Sputnjiku V!

Pohvala koju je u Moskvi na račun sputnjika V izneo šef evropske diplomatije Đozep Borelj, trebalo bi, konačno, da otvori vrata spasonosnoj vakcini i na evropskom tlu

Objavljeno:

Posle mnogobrojnih kritika, suočena sa drastičnim nedostatkom doza cepiva protiv virusa korona, EU bi, konačno, mogla da se okrene ruskoj vakcini.

Pohvala koju je u Moskvi na račun "sputnjika V" izneo šef evropske diplomatije Đozep Borelj, trebalo bi, konačno, da otvori vrata spasonosnoj vakcini i na evropskom tlu.

Prvi su rusko cepivo prihvatili Mađari, kritikujući sporost briselske birokratije. Veliku podršku, u međuvremenu, "sputnjik" je prethodnih dana dobio od nemačke kancelarke Angele Merkel koja je istakla da je razgovarala s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, uz poruku da je svaka vakcina dobrodošla u EU i ponudila Moskvi saradnju s nemačkim institutom u pripremama za dobijanje dozvole za evropsko tlo.

Čuveni britanski naučni časopis "Lanset" priznao je "sputnjiku" efikasnost od 91,6 odsto. Veoma je bitna i saradnja "Astra Zeneke" na proizvodnji zajedničke vakcine s Rusima.

Rusi su podneli zahtev za priznavanje njihove vakcine u EU, ali to ne ide tako brzo kao u slučaju "zapadnih" vakcina. Sada bi sve moglo da se ubrza, naročito posle Boreljove izjave da se nada da će Evropska agencija za lekove moći da odobri rusko cepivo.

Bonus video:

(Espreso/Večernje Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.