BIL GEJTS OŠTRO UPOZORAVA: Smatra da su potrebne desetine milijardi dolara da se spreči nova katastrofa!
Bil Gejts, Foto: EPA-EFE/ STEPHANIE LECOCQ

ODGOVARAJUĆE MERE

BIL GEJTS OŠTRO UPOZORAVA: Smatra da su potrebne desetine milijardi dolara da se spreči nova katastrofa!

Da bismo sprečili da nas zadese muke koje su nas snašle protekle godine, pripravnost na pandemiju treba da shvatimo jednako kao spremnost na rat

Objavljeno:

Bil Gejts, osnivač kompanije „Majkrosoft“ i Fondacije „Bil i Melinda Gejts“, u ovogodišnjoj poruci javnosti na svom blogu „GatesNotes“ piše da nas je pandemija kovida-19 naučila da više ne smemo sebi da priuštimo ležernost i dozvolimo da nas sledeća pandemija dočeka nespremne. Opasnost od neke nove pandemije stalno će nam lebdeti nad glavom ukoliko na preduzmemo odgovarajuće mere.

Da bismo sprečili da nas zadese muke koje su nas snašle protekle godine, pripravnost na pandemiju treba da shvatimo jednako kao spremnost na rat.

Ulaganje u istraživanje i razvoj

Svet mora da ulaže dvostruko više u istraživanje i razvoj i organizacije kao što je Koalicija za inovacije za spremnost na epidemiju (CEPI) koje su dale nemerljiv doprinos u borbi protiv kovida-19. Osim toga, neophodno je izgraditi potpuno nove mogućnosti, smatra Bil Gejts.

On ističe da će za sprečavanje sledeće pandemije biti potrebno ulagati desetine milijardi dolara godišnje, što je veliki novac, pri čemu treba imati na umu da je pandemija kovida-19 prouzrokovala troškove koji se na globalnom nivou procenjuju na oko 28 biliona.

- Svet mora da potroši milijarde da bi uštedeo bilione i sprečio milione mrtvih – upozorava Bil Gejts i dodaje da najveći deo investicija mora poteći od bogatih država.

Za početak, vlade moraju da nastave da investiraju u naučna sredstva koja nas spasavaju u aktuelnoj pandemiji, čak i kada kovid-19 bude za nama, jer će nam nova dostignuća pružiti oslonac sledeći put kada se pojavi nova zaraza, upozorava Gejts. S tim u vezi, nada se da ćemo do tada već imati tzv. mega dijagnostičke platforme, koje će omogućiti da se svake nedelje testira i do 20 odsto globalnog stanovništva.

On je takođe uveren da će do tada i lečenje biti značajno unapređeno, a kao jedno od terapeutskih sredstava protiv kovida-19 koje najviše obećava navodi monoklonska antitela. Ona mogu da se primene za lečenje neograničenog broja bolesti, ali je njihova loša strana u tome što je potrebno mnogo vremena za razvoj i proizvodnju.

- Verovatno će biti potrebno još pet godina usavršavanja tehnologije pre nego što budemo mogli brzo da je proizvedemo u velikim količinama – piše Gejts.

U narednih pet godina očekuje veliki napredak i u razvoju vakcina – delom zahvaljujući iRNK vakcinama protiv kovida-19. Reč je o novoj vrsti vakcina koja daje uputstva i uči telo da se brani od patogena.

Osim što je uveren da ćemo ostvariti veliki napredak u otkrivanju patogena i razvoju monoklonskih antitela, Gejts očekuje da će se i iRNK vakcine brže razvijati, lakše proizvoditi u većim količinama i da će biti pogodnije za skladištenje tokom 5-10 godina.

- To bi bio ogroman napredak, kako što se tiče budućih pandemija, tako i drugih zdravstveni izazova. Vakcine tipa iRNK obećavaju i kada su u pitanju bolesti kao što su HIV, tuberkuloza i malarija. Napredak u oblasti istraživanja i razvoja kao posledica kovida-19 doprineće da jednoga dana imamo sredstva koja su nam neophodna da najzad stanemo na put tim smrtonosnim bolestima – piše Gejts.

Globalni sistem za upozoravanje

Na kraju, važno je otkriti epidemiju čim se pojavi i ma gde da se pojavi. Za to će biti potreban globalni sistem upozoravanja, kakav danas ne postoji. Kičma tog sistema bilo bi testiranje. Ako se negde pojavi neki veoma zarazan ili sasvim novi patogen, na snagu bi stupila grupa stručnjaka za infektivne bolesti za prvo reagovanje.

- Zamislite ih kao neku vrstu pandemijske vatrogasne jedinice, grupu potpuno obučenih stručnjaka spremnih da reaguju na moguću krizu čim se otkrije.... Mislim da nam je potrebno oko 3.000 takvih stručnjaka za hitno reagovanje na globalnom nivou - piše Gejts.

Da bismo naučili kako da što efikasnije koristimo ove ljude, neophodno je da se širom sveta rade simulacije koje će nam omogućiti da vežbamo, analiziramo i unapređujemo načine reagovanja na epidemije, smatra on.

Bonus video:

(Espreso/Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.