OKONČANA PRVA FAZA TESTIRANJA "EXO-CD24": Moćno oružje za borbu sa koronom nam je sve bliže!
Inovativni lek protiv kovida, Foto: Profimedia

"EXO-CD24"

OKONČANA PRVA FAZA TESTIRANJA "EXO-CD24": Moćno oružje za borbu sa koronom nam je sve bliže!

Citokinska oluja je po život opasni sistemski upalni proces koji ima za posledicu preteranu reakciju imunološkog sistema tela

Objavljeno:

U izraelskoj bolnici Ičilov uspešno je okončana prva faza testiranja inovativnog leka protiv koronavirusa, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Izraela.

Lek pod nazivom "EXO-CD24" primenjuje se tako što ga pacijent direktno udiše u pluća na nekoliko minuta jednom dnevno u periodu od pet dana i na taj način prekida tzv. citokinsku oluju koju izaziva korona viurs.

Citokinska oluja je po život opasni sistemski upalni proces koji ima za posledicu preteranu reakciju imunološkog sistema tela, a koja može biti izazvana raznim patogenima, virusima, bakterijama, ali i autoimunim bolestima.

Od 30 pacijenata koji su bili u umerenom do teškom stanju, 29 je izašlo iz bolnice za 3-5 dana. Posljednji pacijent se takođe oporavio, ali mu je bio potreban duži vremenski period.

Korona virus izaziva simptome u dve ključne faze. Prva faza izaziva simptome slične gripu i ne zahteva određeno lečenje. Druga faza se javlja kod 5-7 odsto pacijenata, obično kod onih koji se nalaze u rizičnim kategorijama, a karakteriše ih prekomerena aktivnost imunog sistema.

Do sada se, uprkos beskrajnim naporima, nijedan lek nije pokazao efikasnim u lečenju koronavirusa, navodi se u saopštenju.

- Čak i ako vakcine odrade svoj deo zadatka, čak i ako ne dođe do novih mutacija, koronavirus će i dalje ostati na ovaj ili onaj način sa nama. Zbog čega smo razvili ovaj jedinstveni lek: EXO-CD24. Ovo je događaj bez presedana. Prošlo je nekih šest meseci od trenutka kada smo napravili koncept za lek i tehnologija je izumljena dok nije prvi put testirana na ljudima u prvoj kliničkoj fazi - rekao je profesor Nadir Arber, jedan od najistaknutijih bolničkih lekara i istraživača koji je radio na ovom leku.

"EXO-CD24" je inovativan lek razvijen u laboratoriji profesora Nadira Arbera u Medicinskom centru Souraski u Tel Avivu. Lek je namenjen pacijentima u umerenom do kritičnom stanju, kako bi se sprečilo njihovo pogoršanje u teže stanje.

Bonus video:

(Espreso/Alo.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.