RUSIJA DOLAZI KAO SPAS: Članice EU traže odobrenje Sputnjika V: Vakcine nemaju nacionalnost!
Ruska vakcina, Foto: Profimedia

sve zbog sputnjika v!

RUSIJA DOLAZI KAO SPAS: Članice EU traže odobrenje Sputnjika V: Vakcine nemaju nacionalnost!

Kada su se prošlog avgusta pronele vesti da je Rusija prva zemlja koja je odobrila vakcinu protiv korona virusa, širom sveta su je mnogi dočekali sa skepsom.

Objavljeno:

Evropska unija rizikuje da ostane bez jednog od dobavljača vakcina protiv korone usled sukoba sa kompanijom AstraZeneka. U međuvremenu neke njene članice okreću se Rusiji naročito nakon novih ohrabrujućih rezultata koje je pokazalo cepivo Sputnjik V.

Kada su se prošlog avgusta pronele vesti da je Rusija prva zemlja koja je odobrila vakcinu protiv korona virusa, širom sveta su je mnogi dočekali sa skepsom.

Vakcina - nazvana Sputnjik V - nije prošla standardni režim testiranja. Stručnjaci su upozorili da je ubrzani proces rizikovao da potkopa poverenje javnosti u vakcinu. U međuvremenu, mediji su izvestili da proizvodni zastoji odlažu njegovo predstavljanje.

Međutim, impresivni rezultati kliničkih ispitivanja u kasnoj fazi objavljeni u utorak u jednom od najprestižnijih svetskih medicinskih časopisa pružili su joj podršku naučne zajednice.

Sputnjik V - ozbiljan kandidat

Vest da je vakcina efikasna koliko i najbolji kandidati Zapada daje razlog za veselje u regionima poput Bliskog istoka i Južne Amerike, gde su neke zemlje već odobrile vakcinu - ali takođe bi mogla da predstavlja udarac za zvaničnike EU koji pokušavaju da zadrže koaliciju na okupu, jer su mnogi postali ogorčeni zbog spore strategije vakcinacije.

Dok zemlje poput Mađarske i Srbije - a možda i Nemačke - traže saveze sa ruskim tvorcima vakcine, građani EU možda žele da znaju zašto lideri od početka nisu stupili u kontakt sa Moskvom zarad šireg javnog zdravlja.

Studija objavljena u Lansetu, pre svega, postavlja vakcinu kao ozbiljnog kandidata sa stopom efikasnosti od oko 92 procenta.

Rezultati će ohrabriti zemlje na periferiji EU, poput Srbije i Belorusije, koje se klade na rusku vakcinu. A već ima i mušteriju u okviru EU: Mađarsku koja je odobrila Sputnjik V 22. januara (Budimpešta je koristila postupak odobrenja za hitne slučajeve, koji omogućava državama EU da zaobiđu pravila da nove tretmane treba da centralno procenjuje samo Evropska agencija za lekove.)

List Politiko je kontaktirao sve agencije za lekove u EU i Evropskom ekonomskom prostoru. Među onima koji su odgovorili - Belgija, Slovačka, Hrvatska, Letonija, Holandija, Estonija, Irska i Španija - niko nije potvrdio da ima bilo kakav kontakt sa timom koji stoji iza razvoja Sputnjika V. I niko ne namerava.

- Za sada ne postoje planovi za direktno dobijanje vakcine Sputnik V - rekla je Ivana Šipić Gavrilović, portparol hrvatske agencije za lekove HALMED. Budući da je vakcina izvedena iz biotehnoloških procesa, rekla je ona, „centralizovani postupak je obavezan za njegovo odobrenje za stavljanje u promet u EU”.

- Stoga pomno pratimo situaciju u vezi sa mogućim odobrenjem vakcine kroz navedeni postupak, što bi obezbedilo jednak i visok nivo sigurnosti za sve evropske građane - dodala je ona.

Portparol Ruskog fonda za direktna ulaganja (RDIF), predložio je suprotno, tvrdeći da bilateralni razgovori sa neimenovanim zemljama EU - i na istoku i na zapadu - napreduju.

Mađarska predvodnik u EU

Mađarska je u utorak postala prva zemlja EU u koju je stigla veća količina Sputnjik V vakcina. Izgleda da mnoge zemlje razmišljaju da krenu njenim putem.

Ako Mađarska uz pomoć ruske vakcine počne da pretiče svoje susede u vakcinaciji, dok se ostatak EU bori, vakcina Sputnjik V mogla bi se pokazati neodoljivom za zemlje u susedstvu koje imaju nešto toplije odnose sa Moskvom, što će zabiti dodatni klin u strategiji Evropske komisije o vakcinama.

Slovački ministar zdravlja Marek Krajci izjavio je da ta zemlja pokušava da nabavi rusku vakcinu Sputnjik V protiv korona virusa. Time je ta zemlja postala još jedna članica EU koja je zainteresovana za rusku vakcinu. Krajci je naveo da je Ministarstvo zdravlja ovlašćeno da odobri upotrebu vakcine koju nije odobrila Evropska agencija za lekove (EMA).

Jedan bivši češki ministar zdravlja već je tvrdio da je pogrešno ignorisati Sputnjik i da bi zemlja trebalo da razmotri mogućnost dobijanja dela vakcine za sopstvenu populaciju.

Iako su neki prigovarali usamljenom pristupu Mađara, drugi misle da je EU protraćila dragoceno vreme iz političkih razloga, pa da je mogla bolje da se bori protiv virusa i spreči više smrtnih slučajeva.

U Nemačkoj sve veći pritisak

Jedan od njih je premijer Bavarske Markus Zeder, koji je tokom vikenda rekao da bi regulator EU trebalo hitno da pregleda rusku i kinesku vakcinu i odobri ih za upotrebu ako su bezbedne i efikasne. Nemački ministar zdravlja Jens Špan dao je sličnu primedbu, predlažući da ih treba koristiti širom Evrope ako su bezbedne. On je rekao i da postoje razmišljanja da se ruska vakcina Sputnjik V proizvodi u Evropi.

Da Nemačka sve više razmišlja o toj mogućnosti dokaz je i to što je nemačka kancelarka Angela Merkel rekla da su "sve vakcine dobrodošle", pohvalivši ruski Sputnjik V.

- Svaka vakcina je dobrodošla u Evropskoj uniji. Danas smo pročitali dobre podatke i za rusku vakcinu – rekla je ona u utorak agenciji ARD. Takođe je potvrdila da je nedavno razgovarala sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom o vakcini.

I Francuska nagovestila da želi Sputnjik V

Francuska je takođe pokazala da razmatra korišćenje Sputnjika V.

Francuski ministar spoljnih poslova Žan Iv Le Drijan izjavio je da bi ruska vakcina protiv korona virusa mogla da se koristi i u Francuskoj, ukoliko ispuni evropske naučne standarde i zahteve.

On je u intervjuu za francuski radio Jurop 1 rekao da, ukoliko je Sputnjik V validiran, ukoliko ga odobri Evropska agencija za lekove i zdravstvena tela Francuske, neće biti prepreka za njegovu distribuciju, prenosi francuski Figaro.

- Vakcine nemaju nacionalnost. Najvažnije je da imamo lek koji deluje - rekao je Le Drijan.

Portparol RDIF rekao je u utorak da su u toku razgovori sa Evropskom agencijom za lekove - odgovornom za odobravanje bilo koje vakcine koja se koristi u EU. Tim sa Instituta Gamaleja koji je pravio vakcinu šalje čitav niz podataka regulatoru, a početak pregleda bi trebalo da bude objavljen kasnije ovog meseca.

Šansa koja može da se iskoristi i u političke svrhe

Sputnjik V bi mogao da se pokaže kao dragocen spas za mnoge zemlje. Prema timu koji stoji iza Sputnjika, vakcina se prodaje za manje od 10 dolara po dozi, daleko jeftinije od mRNK vakcina koje su napravili BajoNtek/Fajzer i Moderna - ali ipak više od cene slične adenovirusne vakcine, koju su razvili Oksford i AstraZeneka, koja košta između 4 i 5 dolara po dozi.

Međutim, kako je u toku sukob između EU i AstraZeneke jer Unija optužuje kompaniju da nije ispunila obaveze iz ugovora i dostavila vakcine na vreme, jasno je da će EU morati da se okrene alternativama.

Vakcina Sputnjik takođe je i mnogo praktičnija, stabilna je na 2-8 stepeni Celzijusa i samim tim je lakša za skladištenje i čuvanje nego mRNK vakcine, kojima je potrebno skladištenje na izuzetno niskim temperaturama.

Ovo bi se moglo pokazati kao blagodat za manje bogate zemlje poput Bugarske, koje nisu želele da kupuju vakcine koje moraju da se čuvaju u specijalnim frižiderima, prema izveštajima medija.

Međutim, sve ovo pokazuje da Rusija ima šansu koju može da iskoristi i u političke svrhe, ako se pokaže kao "heroj" koji je došao da izvuče zemlje EU iz haosa nastalog usled usporene strategije vakcinacije.

Međutim, sve zavisi od količine vakcina koju Rusija može da proizvede. RDIF nije otkrio koliko je dosad proizvedeno vakcina, ali je rekao da ima za cilj da proizvede milijardu doza do kraja godine - dovoljno za 500 miliona ljudi. Ima ugovore o proizvodnji sa nizom zemalja izvan Rusije, uključujući Indiju, Koreju i Brazil. Proizvodnja u Kini započinje u februaru.

Bonus video:

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.