ŠAMAR EVROPI, PUTIN IGNORIŠE PRVOG I NAJVEĆEG ČOVEKA EU: Predsednik Rusije NEĆE danas razgovarati sa NJIM!
Rusija, Foto: EPA-EFE/SERGEY GUNEEV / HOST PHOTO AGENC

ZANIMLJIVO

ŠAMAR EVROPI, PUTIN IGNORIŠE PRVOG I NAJVEĆEG ČOVEKA EU: Predsednik Rusije NEĆE danas razgovarati sa NJIM!

Predsednik Rusije Vladimir Putin danas se neće sresti sa prvim diplomatom EU Žozepom Borelom

Objavljeno: 09:51h

Peskov je rekao da Rusija pridaje važnost razgovoru Lavrova i Borela jer su odnosi sa EU u "zamrznutom stanju".Što se tiče najave da će Borel doći u Moskvu da saopšti u ime EU "žestoko saopštenje" oko situacije sa hapšenjem i presudom opozicioneru Alekseju Navaljnom dobiće ništa manje žestok odgovor ministra Lavrova.

Analitičari u Moskvi kažu da to što Putin nije želeo da se sretne sa Borelom pokazuje da Rusija ne želi da menja svoj stav o Navaljnom.

Opozicionaru Alekseju Navaljnom danas će se održati novo suđenje u Moskvi. Njega je tužio za klevetu veteran otadžbinskog rata Ignjat Artjomenko (95) koga je Navaljni nazvao izdajnikom, lakejom i sramotom jer je podržao preko TV promenu ustava kojom se omogućava Putinu da i nakon 2024. godine učestvuje u predsedničkim izborima.

Zbog tog suđenja je nerelno da se danas organizuje bilo kakav susret Žozepa Borela sa Navaljnim.

Lideri Saveta Evrope u četvrtak su izdali saopštenje u kojem su izrazili žaljenje zbog toga što je Navaljnom zamenjena uslovna kazna u realnu. Osim toga pozvali su ruske vlasti da poštuju ljudska prava.

Uoči dolaska u Moskvu Žozep Borel je izjavio da je potreban dijalog sa Rusijom jer je ona i dalje sused i partner prvostepene važnosti. Borel je objasnio da je dijalog sa Rusijom važan i zbog toga da bi EU bila globalni igrač i da ima uticaj na situaciju u Siriji, Libiji, Nagornom Karabahu, Belorusiji i Ukrajini.

Poseta prvog diplomate EU Rusiji prva je posle četiri godine. Bilo je planirano da Borel poseti Moskvu u junu 2020 ali je susret odložen zbog epidemije korone virusa.

Bonus video:

(Espreso/Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.