SAD UKIDAJU PODRŠKU SAUDIJSKOJ ARABIJI: Kongres je već rekao svoje!
SAD će zamrznuti prodaju oružja Saudijcima, Foto: EPA/ Tasos Katopodis

HUMANITARNA KRIZA

SAD UKIDAJU PODRŠKU SAUDIJSKOJ ARABIJI: Kongres je već rekao svoje!

Većina u Kongresu je već glasala za ukidanje podrške saudijskoj kampanji, imajući u vidu broj mrtvih civila

Objavljeno:

Sjedinjene Američke Države su najavile kraj podrške za operacije u Jemenu koje predvodi Saudijska Arabija, zbog najgore svetske humanitarne krize koju je izazvala kampanja bombardovanja. Ovu odluku je najavio savetnik za nacionalnu bezbednost predsednika SAD, Džejk Salivan, navodi Gardijan.

Većina u Kongresu je već glasala za ukidanje podrške saudijskoj kampanji, imajući u vidu broj mrtvih civila, ali i ubistvo Džamala Kašogija, saudijskog disidenta i kolumniste Vašington posta, koje su izveli saudijski agenti 2018. godine. Donald Tramp je koristioo veto da blokira ovaj potez, a njegovi protivnici nisu imali dvotrećinsku većinu u Kongresu neophodnu da se premosti veto.

Kako je naveo Salivan, SAD će zamrznuti prodaju oružja Saudijcima, a imenovan je i specijalni izaslanik za Jemen, da bi se izvršio dodatni pritisak na Saudijsku Arabiju, Emirate i Hute, da načine trajniji mirovni dogovor.

Distanciranje Vašingtona od Rijada jedan je od preokreta u spoljnoj politici Amerike, jer su Tramp i Pompeo tretirali Saudijsku Arabiju i princa Mohameda bin Salmana, kao glavnog saveznika u borbi protiv Irana.

(Espreso/Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.